Αν δούμε κρούσματα έπειτα από ένα πανηγύρι, μπορεί να απαγορευτούν

Αν δούμε κρούσματα έπειτα από ένα πανηγύρι, μπορεί να απαγορευτούν

Για τα πανηγύρια υπάρχουν κανόνες, επιτρέπονται με όρους. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αν γίνει ένα ατύχημα, δηλαδή σε ένα μεγάλο πανηγύρι έπειτα από 10 μέρες δούμε 100 κρούσματα, δυστυχώς μπορεί να απαγορευτούν. Καλό είναι και για τους επαγγελματίες που ζουν από αυτά, αυτοί πρώτοι να προστατέψουν το προϊόν τους. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται τέτοιες εικόνες με 200 άτομα πάνω στην πίστα γύρω γύρω, ο ένας πάνω στον άλλον, είπε το πρωί της Τετάρτης ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ Λαϊκό και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον realfm 97,8.

Ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπει κάποιος όταν βήχει ή όταν φτερνίζεται. Αυτή είναι η γνώση που έχουμε μέχρι τώρα, αυτό ισχύει και όλα τα επιδημιολογικά μέτρα λαμβάνονται με βάση αυτή τη γνώση. Υπάρχουν τώρα κάποιες μελέτες που είναι στο εργαστήριο και μαθηματικά μοντέλα, τα οποία λένε ότι ενδεχομένως να είναι και στον αέρα, δηλαδή να μην έχει ανάγκη σταγονιδίων ο ιός για να μεταδοθεί. Όμως αυτή η γνώση δεν έχει αποδειχθεί. Είναι κάτι προς συζήτηση, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που το πιστεύουν και έστειλαν επιστολή στον ΠΟΥ, σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που συζητάτε. Υπάρχουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες που δεν το πιστεύουν ανέφερε ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα ανέφερε ότι «αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε, όταν αποφασίσαμε σαν κοινωνία ότι θα ανοίξουμε τον τουρισμό για να μην καταστρέψουμε την οικονομία μας, περιμέναμε και τα εισαγόμενα κρούσματα. Με ανησυχεί αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Και τα νούμερα είναι ελεγχόμενα, αλλά και το σύστημα επιτήρησης που έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτουργεί. Άρα πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενα τα πράγματα. Δεν υπάρχει ένα νούμερο, αλλά αν δούμε ότι έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα από μια χώρα, θα "κλείσουμε" τη χώρα, όπως έγινε με τη Σερβία».

Τέλος, ερωτηθείς για τον Προμαχώνα ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι «δυστυχώς στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη "πυρκαγιά" του κορωνοϊού, της πανδημίας, η οποία κινδυνεύει να επεκταθεί και σε εμάς. Άρα το μεγάλο μας ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο Προμαχώνας, από τις 6 πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα, είναι ανοιχτή μόνο η μία, ο Προμαχώνας, για να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση, και εκεί αυτή τη στιγμή έχει στρέψει εκεί η Πολιτεία το ενδιαφέρον της, όσον αφορά το testing και τον έλεγχο των εισερχομένων».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα