Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία

Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία

Ο κορονοϊός είναι εδώ και περιμένει τα λάθη μας, τονίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί.

Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα.

Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης (07/07).

Όπως εξήγησε ο κ. Σύψας, ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Όμως όπως τόνισε, από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας μέχρι χθες που είχαν καταγραφεί περίπου 450 νέα κρούσματα, είχαμε και περίπου 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα πανηγύρια και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, ο κ. Σύψας αναρωτήθηκε πώς θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος, προσθέτοντας: «Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι».

Παράλληλα, επεσήμανε το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα στο άμεσο μέλλον. Αν αυξηθούν τα κρούσματα τα μέτρα μπορούν να ξαναρθούν ανά πάσα στιγμή, είπε χαρακτηριστικά. «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, η κατάσταση είναι δυναμική και οι επιλογές είναι δύο:

Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν αλλάξουν οι αριθμοί και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία και η άλλη είναι να επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. «Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία».
Το εμβόλιο

Ερωτηθείς για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο καθηγητής ανέφερε πως υπάρχουν ήδη τουλάχιστον δύο εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως τρία, η οποία είναι και η τελική μελέτη.

Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση.

«Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή δύο εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο».

Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις ή 14.000.000 αν είναι δύο δόσεων το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα