Τουρισμός: 8.724 τεστ για τον κορονοϊό στις σαράντα πύλες εισόδου της Ελλάδας

Τουρισμός: 8.724 τεστ για τον κορονοϊό στις σαράντα πύλες εισόδου της Ελλάδας

Σε μία νέα πραγματικότητα εισέρχεται από αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου, η χώρα μας όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων. Σύμφωνα με το Open TV, καθημερινά, θα διεξάγονται 8.724 δειγματοληπτικά τεστ, σε αεροδρόμια, σε λιμάνια και σε χερσαία σύνορα. Μάλιστα, όταν ανοίξουν και οι 40 πύλες εισόδου στη χώρα μας τα δειγματοληπτικά τεστ θα αυξηθούν στα 12.000. Παράλληλα, οι έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση.

Όσον αφορά τους ελεγκτές, είκοσι θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δέκα θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και λιγότεροι θα βρίσκονται στα πιο μικρά αεροδρόμια της χώρας. 

Καθημερινά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνονται 1.200 έλεγχοι ημερησίως, στο Ηράκλειο 825, στα Χανιά 275, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 500, ενώ τέλος σε Μύκονο και Σαντορίνη θα γίνονται 150 έλεγχοι. Οι παραπάνω αριθμοί προκύπτουν με βάση έναν αλγόριθμο καθώς και με βάση τις αφίξεις που είχαμε στη χώρα την περσινή τουριστική περίοδο. 

Από την άλλη πλευρά, στα χερσαία σύνορα και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα, θα γίνονται 1.029 έλεγχοι, ενώ στο λιμάνι της Πάτρας 39. Βασικός σύμμαχος θα είναι το QR code και έτσι θα εξετάζονται οι πιο επικίνδυνες και πιο στοχευμένες αφίξεις. Παράλληλα, το αποτέλεσμα θα γίνεται γνωστό μέσα σε 24 ώρες και για τον λόγο αυτό, οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν όλα τα στοιχεία τους. 

Πάνω από 40 πτήσεις την Τετάρτη στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κρήτη, Ευτυχία Πενταράκη, οι αφίξεις που περιμένουν αύριο Τετάρτη στα αεροδρόμια της Κρήτης θυμίζουν Απρίλιο. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο των Χανίων πρόκειται να προσγειωθούν 11 αεροσκάφη (πέρυσι την ίδια μέρα είχαν προσγειωθεί 27), στου Ηρακλείου θα είναι 35 με 40 (την ίδια μέρα πέρυσι ήταν 160). Όσον αφορά τους επιβάτες που αναμένονται αυτοί θα είναι 1.000 στα Χανιά (πέρυσι την ίδια μέρα ήταν 4.000), ενώ η τελευταία πτήση αναμένεται στις έντεκα το βράδυ από τις Σκανδιναβικές χώρες. Ακόμη 4.000 - 5.000 αναμένονται στο Ηράκλειο (πάνω από 12.000 ήταν οι επιβάτες πέρυσι).

Τις τελευταίες ώρες ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν την υποδοχή των τουριστών. Οι επιβάτες που έχουν επιλεγεί για να κάνουν το τεστ, λίγο πριν πάρουν τις αποσκευές τους θα πρέπει να κάθονται σε τετράδες. Τη διενέργεια των τεστ θα κάνει ένας γιατρός του ναυτικού νοσοκομείου μαζί με τρεις βοηθούς. 

Τρεις πτήσεις στη Ζάκυνθο από Τσεχία και Ολλανδία 

Τεράστια είναι η διαφορά στις αφίξεις στα Επτάνησα τη φετινή χρονιά συγκριτικά με το περσινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη στο νησί της Ζακύνθου αναμένονται τρεις πτήσεις (καμία από τη Μεγάλη Βρετανία). Η πρώτη θα είναι στις οκτώ και μισή από την Τσεχία και θα ακολουθήσουν άλλες δύο από την Ολλανδία. Την ίδια ώρα την 1η Ιουλίου 2019 στο νησί είχαν φτάσει 48 πτήσεις από το εξωτερικό.

Στην Κεφαλονιά η μοναδική πτήση θα φτάσει από την Ιταλία στις τέσσερις και μισή το απόγευμα. Στην Κέρκυρα θα φτάσουν πτήσεις από Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία και Ιταλία. Η άφιξή τους θα είναι από τις επτά μέχρι τις δέκα ενώ κάποιες αναμένεται να κλείσουν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης. Η πρώτη πτήση που θα φτάσει στο νησί των Φαιάκων είναι από την Πολωνία στις πέντε και τέταρτο το πρωί. Σημειώνεται πως τα ξενοδοχεία στα Επτάνησα είναι ανοιχτά στο 20% και το μόνο που μένει να φανεί είναι εάν και εφόσον αυτά ανοίξουν μετά τις 15 Ιουλίου.

Ανοίγει τις πόρτες στους τουρίστες η Ελλάδα - Εκτός οι «καλοί» πελάτες

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στους τουρίστες αλλά έξω από αυτές θα βρεθούν ορισμένοι από τους «καλούς» πελάτες της, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Οι δύο χώρες αθροιστικά αφήνουν στον ελληνικό τουρισμό πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. «Από τη στιγμή που η σεζόν ονομάζεται covid, ο Ιούνιος κινήθηκε πολύ χαμηλά και το ίδιο ισχύει και για τον Ιούλιο» τονίζει στο Open TV ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων. 

Η Μεγάλη Βρετανία που είναι ο δεύτερος μεγάλος παίκτης για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει στον πάγο, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου. Το γεγονός αυτό αποφέρει στον ελληνικό τουρισμό απώλειες τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ, όσα δηλαδή άφησαν οι 3,5 εκατ. Βρετανοί τουρίστες που επισκέφθηκαν το περσινό καλοκαίρι τη χώρα μας. Στους μεγάλους χαμένους και η Δυτική Ελλάδα καθώς πέρυσι την επισκέφθηκαν 47.700 Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι άφησαν 17,9 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία.

Στο μεταξύ η Μεγάλη Βρετανία μετράει τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη (43.575), ενώ το τελευταίο 48ωρο κατέγραψε 901 νέα κρούσματα. Σημειώνεται πως τα έσοδα στα Επτάνησα μόνο από τους Βρετανούς τουρίστες το καλοκαίρι του 2019 έφτασαν σχεδόν τα 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η Ζάκυνθος εισέπραξε 200 εκατ. ευρώ, η Κεφαλονιά 91 εκατ. ευρώ και η Κέρκυρα λίγο πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Τα κορυφαία τουριστικά πρακτορεία προχωρούν σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία για την Ελλάδα. 

Επιπροσθέτως ένα καλοκαίρι χωρίς Αμερικανούς τουρίστες στη χώρα μας ισοδυναμεί με απώλειες 1,2 δισ. ευρώ. Οι Αμερικανοί που ανήκουν στην τρίτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα δαπανούν σχεδόν 1.000 ευρώ ανά άτομο και συνήθως επιλέγουν τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Σαντορίνη. «Η αμερικανική αγορά για εμάς είναι ίσως η νούμερο ένα. Οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ίσως περισσότεροι και από τους Κινέζους και από τους Άγγλους. Αποτελούν το 30% - 40% των αφίξεων» λέει στο Ανοιχτό Κανάλι ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης. 

Η πόρτα της χώρας μας για την Αμερική παραμένει κλειστή καθώς είναι ο μεγαλύτερος ασθενής του κορονοϊού με πάνω από 2,5 εκατ. κρούσματα. και σχεδόν 129.000 θανάτους. 

Υπενθυμίζεται πως τα σύνορα της Ελλάδας παραμένουν κλειστά για την Τουρκία, από την οποία πέρυσι ήρθαν ένα εκατ. τουρίστες καθώς τα κρούσματα στη γειτονική χώρα παρουσιάζουν αυξητική τάση. Απώλεια θα είναι και οι 412.000 Σουηδοί τουρίστες που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα το 2019. Σϊγουρα οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούσαν μία πηγή προέλευσης τουριστών για την Κέρκυρα. Είναι αρνητικό ότι πολίτες αυτών των χωρών δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο νησί. Επιπλέον στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται και οι επιχειρηματίες στην Κρήτη καθώς δεν θα φτάσουν στο νησί Βρετανοί τουρίστες.

Ενδεικτικό είναι ότι το 16% των τουριστών στα Χανιά είναι Βρετανοί και 17% είναι Σουηδοί. Τέλος, πλήγμα για τη Χαλκιδική αποτελεί ο αποκλεισμός των τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία όσο και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο «θα έχουμε μία μηδενική ζήτηση όταν περίπου το 2019 είχαμε περίπου 75.000 - 80.000 αφίξεις». Και αυτή η καταμέτρηση των απωλειών μπορεί να συνεχιστεί εάν η Κίνα δεν ανοίξει εγκαίρως τις πύλες της για τις ευρωπαϊκές χώρες ούτως ώστε να συμβεί και το αντίστροφο.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα