Πανελλαδικές 2020: Η Χημεία ρίχνει τις βάσεις ακόμη και στις Ιατρικές - Εκτίμηση για 50% κάτω από τη βάση

Καθοριστικά εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές το μάθημα της Χημείας, στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αναμένεται ρεκόρ βαθμών κάτω από τη βάση.

Χημεία: Εκτιμήσεις για 50% κάτω από τη βάση

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας εκτίμησε, μιλώντας στο TheToc.gr ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων θα κυμανθούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% σε βαθμούς κάτω από τη βάση. Σημειώνεται ότι πέρσι στη Χημεία το 4,37% των υποψηφίων αρίστευσε (18-20), ενώ το 31,04% έγραψε από 0 έως 5 και κάτω από τη βάση το 41%. Και αυτή η "βουτιά" ήταν θεαματική σε σχέση με το 2018 όπου κάτω από τη βάση είχε γράψει το 26,25, ενώ άριστα είχε γράψει το 23,10%.

Ο κ. Χατζητέγας εκτιμά ότι οι "χαμηλές πτήσεις" στις επιδόσεις των υποψηφίων στη Χημεία θα επηρεάσουν σημαντικά τις βάσεις ακόμη και στις δημοφιλείς και υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές. Οι χαμηλές βαθμολογίες στη Χημεία αναμένεται να συμπαρασύρουν και να ρίξουν τις βάσεις τους. Το μέγεθος της πτώσης των βάσεων ασφαλώς δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί.

Χατζητέγας στο TheToc: Ερωτήματα επιπέδου πρωτοετή φοιτητή στη Χημεία

"Φέτος στη Χημεία -αναφέρει ο κ. Χατζητέγας- τα θέματα κρίθηκαν πολύ απαιτητικά και ορισμένα ερωτηματα είχαν ένα στυλ εξέτασης πρωτοετών φοιτητών Χημείας. Ακόμη και οι άριστοι μαθητές δυσκολεύτηκαν να πιάσουν υψηλές βαθμολογίες".

Στις Ιατρικές Σχολές του Γ' Επιστημονικού Πεδίου (Σπουδές Υγείας και Ζωής) και στα δημοφιλή τμήματα Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Βιολογίας κλπ, οι σχολές παραμένουν υψηλής ζήτησης και για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και σχολές σε περιφερειακά τμήματα οι οποίες θα παρουσιάσουν χαμηλές βάσεις της τάξεως των 6. 500 -7.000 μορίων.

Στο Δ' Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής), το τελευταίο μάθημα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι κρίθηκε από τους ίδιους μάλλον εύκολο και αναμένονται καλύτερες από τις περσινές επιδόσεις. Και σε αυτό το Πεδίο, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές στις βάσεις.

"Κλειδί" η Νεοελληνική γλώσσα για τις βάσεις

Στο Πρώτο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, τα θέματα ήταν ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία Ελληνικά, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στην Ιστορία, ενώ πολύ καλές είναι οι επιδόσεις στην Κοινωνιολογία.

Στο κοινό μάθημα όλων των Επιστημονικών Πεδίων, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η νέα δομή του διαγωνίσματος δυσκόλεψε σε έναν βαθμό τους υποψηφίους και αυτό απιοτυπώνεται ήδη στα βαθμολογικά κέντρα.

Οι βαθμολογητές λένε ότι είναι σαφώς χειρότερες οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι και κατά μέσο όρο οι βαθμολογίες κινούνται από μισή έως μια μονάδα κάτω σε σχέση με τα περσινά στοιχεία για το μάθημα.

"Στο γενικό σύνολο του Α' Επιστημονικού Πεδίου, αν συνεκτιμήσει κανένας ότι έχουν φύγει οι συντελεστές βαρύτητας, δεν θα δούμε παρά οριακές ματαβολές σε σχέση με τις περισινές βάσεις", σημειώνει ο κ. Χατζητέγας.

 

.thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα