Κορονοϊός: Στους 190 οι νεκροί - Κατέληξε γυναίκα στην Αλεξανδρούπολη

Κορονοϊός: Στους 190 οι νεκροί - Κατέληξε γυναίκα στην Αλεξανδρούπολη

Άλλος ένας θάνατος από κορωνοϊό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 71 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με υποκείμενα νοσήματα.

Με τον συγκεκριμένο θάνατο, ο συνολικός αριθμός νεκρών στη χώρα μας από την πανδημία, έφτασε στους 190.
 
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δέκα νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 3237 εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.
 
707 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1813 (56.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
 
Βελτιώνεται η κατάσταση στην Ξάνθη - Η δράση του ιού στην υπόλοιπη χώρα

Καλύτερη είναι η επιδημιολογική εικόνα της εξέλιξης του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, που έχει ως επίκεντρο τον Εχίνο του δήμου Μύκης.
 
Οι ειδικοί παρατηρούν σιγά-σιγά τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου μετά τις δεκάδες καταγραφές κρουσμάτων το περασμένο δεκαήμερο, που εκτίναξαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού στα 92. Χθες, Παρασκευή (19/06) για πρώτη ημέρα καταγράφηκε μόλις ένα θετικό κρούσμα COVID-19 στο μεγάλο Πομακοχώρι.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν αναφερθεί περισσότερα από 120 κρούσματα τον Ιούνιο, κι ενώ όλο τον Μάιο τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν 299.
 
Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι υγειονομικές αρχές, αισιοδοξούν ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ελεγχθεί η επιδημική έξαρση στην περιοχή, τόσο στην Ξάνθη όσο και στην όμορη Ροδόπη – εκεί το επίκεντρο της τοπικής επιδημίας είναι ο δήμος Ιάσμου και το χωριό Αγίασμα.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή δραστικό ρόλο έχουν βεβαίως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Πολιτική Προστασία. Την περασμένη εβδομάδα είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί στις λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη χρήση μάσκας και στις δύο Περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης. Υπενθυμίζεται ότι στους επίμαχους δήμους Μύκης και Ιάσμου επίσης είχαν τεθεί ακόμη περισσότερα περιοριστικά μέτρα, με δυνατότητα επανεκτίμησης μετά την πρώτη εβδομάδα.
 
Ωστόσο, τα θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας διαμόρφωσαν ακόμη πιο αυστηρές συνθήκες στην περιοχή της Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα λόγω της λοίμωξης Covid-19 ήταν όλοι κάτοικοι του Εχίνου που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.
 
Από το πρωί της περασμένης Πέμπτης (18/06) ο Εχίνος τέθηκε σε καραντίνα μέσα στην τοπική καραντίνα της περιφερειακής ενότητας και απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος για όλους.

Kορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα κρούσματα
 
Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συλλέγει ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί 251 νέα κρούσματα, εκ των οποία τα 137 εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη και δη την Ξάνθη.
 
Με περισσότερα από 100 κρούσματα στο συγκεκριμένο νομό, διαπιστώνει κανείς ότι η έξαρση της επιδημίας στη χώρα και η αλλοίωση της εικόνα αποδίδεται στην μη τήρηση των μέτρων στην περιοχή μετά την άρση της καραντίνας.
 
Την ίδια ώρα, η περιοχή της Αττικής όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (περίπου το 52,5%) από το σύνολο των 3203 από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να μην έχει εντοπίσει πάνω από 18 νέα περιστατικά.
 
Επίσης από τις εισερχόμενες πτήσεις εκτιμάται ότι περίπου 25 άτομα είναι εκείνα τα οποία δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα και βρέθηκαν θετικά στους σχετικούς ελέγχους.
 
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία ΕΟΔΥ και ΠΟΥ, οι περιοχές όπου ο ιός δεν κατάφερε να εξαπλωθεί είναι το Νότιο Αιγαίο (μόλις 11 κρούσματα τα οποία πλέον δεν θεωρούνται ενεργά), τα Επτάνησα (14 κρούσματα επίσης μη ενεργά), το Βόρειο Αιγαίο (15 κρούσματα), η Ήπειρος (16 κρούσματα) και η Κρήτη (21 κρούσματα). Οι εν λόγω γεωγραφικές περιοχές, για την τελευταία τουλάχιστον εβδομάδα, δεν έχουν εμφανίσει καμία αύξηση κρούσματος ενώ διατηρούν από την αρχή της πανδημίας ιδιαίτερα μικρό αριθμό περιστατικών.
 
Αντίθετα οι περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν σημειώσει έξαρση και αυτό αποδίδεται στις μουσουλμανικές κοινότητες και την κοινωνικότητα των κατοίκων λόγω του Μπαϊραμιού.
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα