Ενισχύσεις εργαζομένων Ιουνίου: Όλες οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και τις πληρωμές

Ενισχύσεις εργαζομένων Ιουνίου: Όλες οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και τις πληρωμές

Αντίστροφη μέτρηση τριάντα ημερών ξεκίνησε για την καταβολή του τρίτου κατά σειρά γύρου πληρωμών ενισχύσεων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά από την κορωνο-κρίση.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος των πληρωμών αποζημιώσεων ο οποίος αφορούσε τους μισθωτούς που τέθηκαν σε αναστολή από 1 έως 31 Μαΐου.

Ο επόμενος (τρίτος) γύρος πληρωμών, για τον τρέχοντα μήνα (Ιούνιο) αυτή τη φορά θα αφορά τρεις βασικές κατηγορίες μισθωτών:

- Όσους πλήρως απασχολούμενους μισθωτούς επιχειρήσεων με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20% ενταχθούν στον μηχανισμό "Συν-εργασία”

- Όσους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως τύπου σύμβασης) τεθούν σε αναστολή στους πληττόμενους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού,των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

- Όσους δεν επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά σε εποχικές επιχειρήσεις

Πιο αναλυτικά, οι προθεσμίες δηλώσεων αλλά και πληρωμών για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων έχουν ως εξής:

1. "Συνεργασία”: Καταβολή 60% επί του καθαρού κομμένου μισθού

Χθες άνοιξε η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη” για την υποβολή δηλώσεων εργοδοτών για ένταξη μισθωτών της επιχείρησης τους στον μηχανισμό "Συνεργασία”.

Κατ' εξαίρεση, για την πρώτη εφαρμογή του Μηχανισμού η διαδικασία ένταξης αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση/αίτηση ένταξης στο "Εργάνη” υποβάλλεται εκ των προτέρων και το αργότερο πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας.

Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του δικαιούχου εργαζόμενου, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών του (χωρίς να υπάρχει ανώτατο πλαφόν στην ενίσχυση αυτή) που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχει εργασία, λόγω της ένταξής του στον Μηχανισμό, καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού. Έτσι οι ενισχύσεις για τον Ιούνιο, θα καταβληθούν μεταξύ 1-10/7.

2. Αναστολές συμβάσεων: Αποζημιώσεις έως 534 ευρώ

Οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούνιο συγκεντρωτικά από την 1/7/2020 έως και 7/7/2020.

Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές, μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τροποποιήσουν από 1/7/2020 έως και 8/7/2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ (αναλόγως το πόσες μέρες διαρκεί η αναστολή με ανώτατο πλαφόν τις 30) θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020.

3. Αναστολές συμβάσεων σε εποχικές επιχειρήσεις: Αποζημιώσεις έως 534 ευρώ

Οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων - εργοδοτών για αναστολές συμβάσεων εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας (είτε επαναλειτουργήσουν, είτε όχι) μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούνιο συγκεντρωτικά από 1/7/2020 έως και 7/7/2020.

Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τις τροποποιήσουν από 1/7/2020 έως και 8/7/2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα