Άδεια ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο για τους γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Άδεια ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο για τους γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Παράταση της δυνατότητας λήψης της άδειας ειδικού σκοπού μέχρι τις 26 Ιουνίου, που κλείνουν τα σχολεία, στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με μειωμένο ωράριο για τους γονείς που δεν μπορούν τα παιδιά τους να πάνε στο ολοήμερο σχολείο, ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ειδικότερα, η άδεια ειδικού σκοπού που λήγει στις 31 Μαΐου θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 Ιουνίου, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για μειωμένο ωράριο για τους γονείς που πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο στις 13.00, καθώς δεν λειτουργούν τα ολοήμερα.

Οι γονείς έχουν δικαίωμα λήψης άδειας ειδικού σκοπού διάρκειας κατ' ελάχιστον τριών ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος κάνει χρήση μίας ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού.

Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ειδική μέριμνα

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, τόνισε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα. Σημειώνεται ότι σχετική διάταξη υπάρχει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου. Σε αυτήν αναφέρεται ότι αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατόπιν αίτησής τους, μπορούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσης, ο υπάλληλος υποχρεούται, μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων, να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε αυτός ο χρόνος υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία.

Ο Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι - εφόσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα - τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας οι υπάλληλοι θα χρεώνονται μία κανονική. Εξήγησε, επίσης, ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή όσο διαρκεί η σχολική χρονιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα