Υπ. Υγείας-Μάσκες: Οδηγίες για τη σωστή χρήση τους - Ποιες δεν πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες

Υπ. Υγείας-Μάσκες: Οδηγίες για τη σωστή χρήση τους - Ποιες δεν πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες

Ξεκινάμε από αύριο μία καινούργια φάση, ανέφερε απόψε στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος είχε ανειλημμένη υποχρέωση.

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη χρήση μάσκας από την αυριανή ημέρα, τονίζοντας ότι «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

Ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρη Χατζηγεωργίου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό έδωσε οδηγίες για τη σωστή επιλογή και χρήση μάσκας.

"Δεν υποστηρίζουμε ότι η δυσκολία πέρασε πλέον, δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα γυρίσει στο πριν, όμως ξεκινάμε να μπαίνουμε σε μία σχετική κανονικότητα με προσεκτικά και αργά βήματα. Κατά την επάνοδο σε αυτή τη σχετική κανονικότητα δεν ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις τουλάχιστον, και πως τα βασικά μέτρα για την προστασία μας από τον συγκεκριμένο ιό είναι κατά σειρά προτεραιότητας η απόσταση πάνω από το 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη του προσώπου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηγεωργίου και πρόσθεσε:

"Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί σταδιακά αίρονται θα πρέπει να δώσουμε λίγη περισσότερη βαρύτητα στη μάσκα, η οποία αποτελεί συμπληρωματικό μέσο πρόληψης της διασποράς, ειδικά όταν δεν μπορούμε να τηρήσουμε το βασικό μέτρο που είναι η απόσταση. Όταν λέμε μάσκα εννοούμε τη χρήση ενός προστατευτικού καλύμματος του στόματος και της μύτης το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμα και αυτοσχέδιο... Υπάρχει πλέον στο εμπόριο ικανή επάρκεια διαφόρων μασκών για προστασία. Αυτές που δεν πρέπει να επιλέγει το ευρύ κοινό είναι οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής. Επειδή οι μάσκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού όταν τις φοράει κάποιος που είναι ήδη φορέας. Οι μάσκες αυτές είναι για χρήση μόνο από τους υγειονομικούς και μόνο για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ενέκρινε λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορεί να φτιάξει κανείς μία τέτοια απλή, αυτοσχέδια μάσκα αλλά και οδηγίες για την επιλογή του είδους του υφάσματος, το οποίο κατά προτίμηση πρέπει να είναι βαμβακερό 100%, το είδος της ύφανσης η οποία πρέπει να είναι πυκνή και σε πόσες στρώσεις... Η χρήση της μάσκας έχει κανόνες. Ο πιο βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεται πάντα η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα αφενός πριν τοποθετήσουμε τη μάσκα στο πρόσωπο μας, αφετέρου πριν και μετά την αφαίρεση της. Δεν πιάνουμε ποτέ τη μάσκα, ειδικά στην εξωτερική επιφάνεια η οποία δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένη".

Εβδομήντα οκτώ ασθενείς έχουν βγει από τις  ΜΕΘ, ένας νέος θάνατος

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα 6 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.626, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 595 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.303 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 37 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει πλέον τους 144, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 38 ήταν γυναίκες.

Εβδομήντα οκτώ άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.

Ν. Χαρδαλιάς: Το στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς

Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών και εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε.

Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά του θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας.

Σημείωσε ότι αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί.

Επισήμανε ότι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς, υπογράμμισε περαιτέρω.

«Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μία περίοδος γεμάτη αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία του κορωνοϊου. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού», είπε. 

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και μπορεί να τον μεταφέρει ο καθένας μας και υπενθύμισε πως εάν τηρούμε τους κανόνες προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες, φάσεις, με τα καταστήματα να ανοίγουν και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κορωνοϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος», επανέλαβε. 

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούμε 

Σημείωσε τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε:

Πρώτος κανόνας: Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση.

Δεύτερος κανόνας: Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζώμαστε. 

Μάσκες: Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως μασάζ, ατομικές προπονήσεις, όπως γιόγκα, δεν επιτρέπονται. «Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα», είπε. 

Αναφερόμενος στα κρούσματα σε όλη τη χώρα, είπε πως 1.496 από τα συνολικά κρούσματα ήταν στην Αττική. 237 ήταν σε δομές, 94 στη δυτική Ελλάδα και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Όπως είπε, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε το ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό που έδωσε αυτή τη μάχη, τους αφανείς ήρωες, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, των τραπεζών, του διανομείς, τους εργαζομένους στα ΜΜΕ και όλους όσους όλο το 24ωρο ήταν εκεί για να στηρίξουν το πρωτόγνωρο εγχείρημα της τήρησης των μέτρων.

«Από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη, είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε ότι πρέπει, να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Παραμένουμε σε επιφυλακή. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε όλες αυτές τις μέρες. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τίποτε δεν θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού. Από αύριο το ίδιο υπεύθυνοι και περήφανοι βγαινουμε έξω και μένουμε ασφαλείς», είπε ακόμη. 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα