Άνοιγμα σχολείων: Το χρονοδιάγραμμα, οι λόγοι της απόφασης, οι επιφυλάξεις

Άνοιγμα σχολείων: Το χρονοδιάγραμμα, οι λόγοι της απόφασης, οι επιφυλάξεις

Αν και στο τραπέζι έπεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, από το να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία, πλην ενδεχομένως της Γ΄ Λυκείου, μέχρι το να ανοίξουν στις 11 Μαΐου όλες οι τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, φαίνεται πως τελικά εκτός απροόπτου προκρίνεται η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Δηλαδή στις 11 Μαΐου θα ξεκινήσουν μαθήματα στη Γ΄ Λυκείου, μία ή δύο εβδομάδες αργότερα μαθήματα στη Β΄ και Α΄ Λυκείου και στα Γυμνάσια και στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα δημοτικά.

Στην απόφαση αυτή έπαιξαν ρόλο τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και η ανάγκη να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι γονείς στις δουλειές τους και να σταματήσουν οι άδειες ειδικού σκοπού, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία. Φέρεται επίσης να προκρίνονται απόψεις υπέρ της ανοσίας των παιδιών όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, καθώς ο κορονοϊός δεν εξαφανίζεται μεν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μειώνεται πολύ η μετάδοση του.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας η ειδική επιτροπή για τον κορονοϊό εισηγήθηκε να ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει σταδιακά και με προϋποθέσεις.

Όπως ανέφερε υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην επιτροπή. Είπε ότι υπήρξαν ενστάσεις, αλλά ομόφωνα η επιτροπή με μία λευκή ψήφο έλαβε την απόφαση. «Εμείς εισηγούμαστε. Η πολιτεία θα αποφασίσει», σημείωσε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια από το υπουργείο Παιδείας.

Σημειωτέον πάντως ότι πολλοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους ξανά στο σχολείο για το ενδεχόμενο κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολικές μονάδες, τα οποία θα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και να περιοριστούν, δεδομένου του μεγάλου αριθμού μαθητών ανά τάξη, των γνωστών συνθηκών υγιεινής στα δημόσια σχολεία και της κατάστασης των κτιρίων, αλλά ειδικότερα στις μικρές ηλικίες της δυσκολίας τήρησης αποστάσεων μεταξύ των παιδιών.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι το σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα απαντά σε όλες τις ανησυχίες των γονέων.

Τα θέματα που αφορούν στην παιδεία θα εξειδικεύσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Την άρση των υπόλοιπων μέτρων θα εξειδικεύσουν μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, έξι υφυπουργοί και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας.
Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία θα ανακοινώσει επισήμως το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του.

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην Γ' Λυκείου, οι μαθητές της οποίας πρέπει να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.Στις 11 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή τους στα θρανία και κατά πάσα πιθανότητα, στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν και οι μαθητές της Α' και Β΄ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου.

Στις 25 Μαΐου συζητείται να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί παράταση του σχολικού έτους μέχρι το τέλος Ιουνίου, με το κουδούνι να χτυπά ξανά για την έναρξη των μαθημάτων την 1η Σεπτεμβρίου. Απάντηση ωστόσο περιμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνει ότι για να αποφευχθεί η σύγχυση θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

    «Θα δοθούν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά».

Έντονες επιφυλάξεις Τσίπρα για το άνοιγμα των σχολείων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες, Δευτέρα, γύρο τηλεφωνικών επαφών με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς, όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας -για μόλις είκοσι ημέρες- όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.

Τέλος, τόνισε ότι η περίπτωση της Γ’ Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, επειδή πρέπει να δώσουν οι μαθητές πανελλαδικές εξετάσεις ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Πέτσας: Όσοι λένε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα
«Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε»

Το πλαίσιο της επιστροφής στη νέα κανονικότητα θα δώσει σήμερα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα πως για να επιστρέψουμε με ασφάλεια θα πάμε σταδιακά και θα αξιολογούμε τα δεδομένα, θα ζητήσει τις νέες συνήθειες που αποκτήσαμε στη διάρκεια του κορονοϊού να τις διατηρήσουμε και θα υπάρξουν και κάποιες ειδικές συστάσεις για ένα χρονικό διάστημα για κλειστούς χώρους, όπως η χρήση μάσκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως σκοπός όλων των μέτρων δεν είναι για να μείνουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας αλλά να βγούμε από αυτά. Μια βασική δραστηριότητα είναι και η λειτουργία των σχολείων. Όσοι λένε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Το σημαντικό είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγξουμε ότι κάθε βαθμίδα που ανοίγει, ανοίγει με ασφάλεια. «Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην εκκλησία και το αίτημα επιστροφής στην κανονικότητα, τονίζοντας πως θα ξεκινήσει σταδιακά η απελευθέρωση με τη δυνατότητα ατομικής λατρείας και το επόμενο χρονικό διάστημα, σε πλαίσιο που είναι υπό συζήτηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, θα προχωρήσει σε δεύτερη φάση και η παρουσία του ποιμνίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα