Κορονοϊός: Η επιστροφή στην κανονικότητα για τα σχολεία και τις επιχειρήσεις

Κορονοϊός: Η επιστροφή στην κανονικότητα για τα σχολεία και τις επιχειρήσεις

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός αναμένεται την επόμενη Δευτέρα να απευθυνθεί και πάλι στους πολίτες, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τη σταδιακή και μακρά διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα. 

Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση των πανελλαδικών εξετάσεων από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου. 

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως με εκείνους που έχουν να κάνουν με τις οικογένειες. Στην ουσία είναι ένα θέμα που αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, καθώς συγκεντρώνει πολλές και σύνθετες παραμέτρους.  

Οι επιδημιολόγοι έχουν διαφορετικές απόψεις, με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα να εμφανίζεται θετικός στο άνοιγμα των σχολείων. Στην περίπτωση που ληφθεί από τον πρωθυπουργό η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο τα μαθήματα να γίνονται με βάρδιες, και με λίγα παιδιά μέσα στις αίθουσες, που θα κάθονται τηρώντας αποστάσεις και με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Η υπουργός Παιδείας, που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν  το Σεπτέμβριο νωρίτερα τα σχολεία για να κερδίσουν από την χαμένη ύλη των μαθημάτων.

Σε ό,τι δε αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις είπε ότι «δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών». Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας «είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια. Βασική επιδίωξη μας είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

Το χρονοδιάγραμμα για τις επιχειρήσεις 

Πριν από την Πρωτομαγιά φαίνεται να έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης και τα κομμωτήρια, ενώ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία με τα SMS θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες ακόμη μετά την Πρωτομαγιά. 

Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξουν και τα μικρά καταλύματα, ενώ αυτά που διαθέτουν πολλές κλίνες, δηλαδή τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μέσα στον Ιούλιο. 

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με το σταδιακό «πέρασμα» στην κανονικότητα δεν θα έχουμε κλιμάκωση της πανδημίας και για αυτό το λόγο, μετά την άρση των περιορισμών, θα συνιστάται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας στους εργασιακούς χώρους και γενικά όπου θα βρίσκεται συγκεντρωμένος πληθυσμός. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι όλη η διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο και πως η καθημερινότητα που γνωρίζαμε όλοι πριν από τον Covid-19 θα καθυστερήσει αρκετά να επιστρέψει. 

Ο κ. Μητσοτάκης καθημερινά λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο δεδομένα από ευρωπαϊκές χώρες για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις άλλες κυβερνήσεις, αρκετές από τις οποίες ξεκίνησαν ήδη τις διαδικασίες για επαναλειτουργία της οικονομίας και της αγοράς τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον πρωθυπουργό οι περιπτώσεις της Νορβηγίας, της Δανίας και της Σιγκαπούρης, χώρες που άρχισαν την χαλάρωση των μέτρων. Ο ίδιος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Σήμερα βλέπουμε όλη την ανθρωπότητα να έχει ενωθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Έχουμε πλέον την πεποίθηση ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά».

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα