Ένταξη 4 σκαφών ανορθόδοξου πολέμου Mk V στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών

Ένταξη 4 σκαφών ανορθόδοξου πολέμου Mk V στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών

Πραγματοποιληθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ένταξης των τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V που παραχωρήθηκαν δωρεάν ή καλύτερα έναντι συμβολικού τιμήματος, από τα αποθέματα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τα σκάφη που προορίζονται για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) έχουν αφιχθεί στον Ναύσταθμο από την Δευτέρα 6 Απριλίου και η τελετή λαμβάνει χώρα με όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας.

 

Τα Mk V χαρακτηρίζονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως “Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς” (ΣΑΠ-ΤΜ) και οι ονομασίες που τους δίνονται είναι ΑΙΟΛΟΣ (Ρ 62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65).

Τα σκάφη παραδίδονται σε λειτουργική κατάσταση από πλευράς κινητήρων αλλά απαιτούν εκτενείς παρεμβάσεις για τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα αποστολής και οπλισμό, ώστε να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά. Το έργο αποτελεί ευθύνη του Αρχηγείου Στόλου, ο οποίος πρέπει να εξεύρει και την σχετική χρηματοδότηση.

 

Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν εκ της πανδημίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις διαδικασίες αλλά στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να υπάρχει διαθεσιμότητα των νέων αποκτημάτων της ΔΥΚ, ώστε να συμμετέχουν και στην διακλαδική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ.

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα