Μητροπολίτης Ναυπάκτου για τους ναούς το Πάσχα: Μην έρθετε - Να μην γίνουμε Νέα Υόρκη με ομαδικούς τάφους

Μητροπολίτης Ναυπάκτου για τους ναούς το Πάσχα: Μην έρθετε - Να μην γίνουμε Νέα Υόρκη με ομαδικούς τάφους

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προκληθεί συνωστισμός και να δούμε στη χώρα μας φαινόμενα , όπως αυτά της Νέας Υόρκης, με τους ομαδικούς τάφους. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τη διασπορά του ιού και συνεννοηθήκαμε για το ζήτημα με την κυβέρνηση", ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Αφορμή ο θόρυβος που προκλήθηκε από την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για το ωράριο κατά το οποίο θα είναι ανοιχτές οι πόρτες των ναών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και για το ενδεχόμενο να προκληθεί συνωστισμός πιστών στους ναούς. "Δεν προβλέπεται ότι μπορεί να πάει κάποιος στην εκκλησία για να προσκυνήσει. Οι Μητροπολίτες καλούμαστε να τηρήσουμε την απόφαση ώστε οι ναοί να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών" ανέφερε ο ιεράρχης.

"Δεν θέλουμε αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα να συνεχιστεί επ' άπειρον και να γίνει εβδομάδα των παθών των ανθρώπων"

"Το διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με κίνητρο την αγάπη για το συνάνθρωπό μας, για τον Θεό και για τον εαυτό μας. Δεν θα ήθελα ποτέ να γίνω η αιτία για να προσβληθούν δυο, ή τέσσερις, ή δέκα άνθρωποι. Δεν θέλουμε αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα να συνεχιστεί επ' άπειρον και να γίνει εβδομάδα των παθών των ανθρώπων" σημείωσε ο κ. Ιερόθεος και συμπλήρωσε: "κάναμε τα πάντα για να διασωθεί η εκκλησιαστική πίστη, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε και το μεγάλο αγαθό της κοινωνικής υγείας".

"Είναι πρωτόγνωρα τα γεγονότα που ζούμε. Ξέρουμε από την Ορθόδοξη παράδοσή μας ότι κάθε Παρασκευή είναι σαν Μεγάλη Παρασκευή. Και κάθε Κυριακή είναι αναστάσιμη μέρα. Πρέπει να ζήσουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού σαν εσωτερικά γεγονότα. Και αυτά που μας βασανίζουν, οι λογισμοί, να τους σταυρώνουμε. Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε διαρκώς "γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί συμβαίνει το άλλο;” γιατί θα δοκιμαστούν οι ψυχικές αντοχές μας. Η Ανάσταση του Χριστού γίνεται μέσα στην ύπαρξή μας."

Κλειστά και τα μοναστήρια το Πάσχα -Προαιρετικά οι καμπάνες

"Όλα τα μοναστήρια θα είναι κλειστά. Στα μοναστήρια είναι πνευματικές οικογένειες. Ολες οι ακολουθίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Η υπουργική απόφαση επισημαίνει ότι τα μοναστήρια δεν πρέπει να δέχονται προσκυνητές, ούτε ομαδικά, ούτε κατά μόνας" είπε ο κ. Ιερόθεος με αφορμή ερώτηση για τη λειτουργία των μοναστηριών ενώ για τις καμπάνες ανέφερε ότι η σχετική εγκύκλιος έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητο να ηχήσουν αλλά μπορεί ο ιερέας τη Μεγάλη Παρασκευή να χτυπήσει πένθιμα. "Δεν είναι πρόσκληση για τον κόσμο. Είναι για να ξέρουν όσοι είναι στο σπίτι ότι γίνεται η ακολουθία" είπε. Το ίδιο θα ισχύσει και για το βράδυ της Ανάστασης.

Ως προς το Άγιο Φως, δεν θα παραστεί ιεράρχης στην τελετή της αφής στα Ιεροσόλυμα αλλά κατά την υποδοχή στο "Ελ. Βενιζέλος" ενδέχεται να δώσει το "παρών" ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, λόγω εγγύτητας της μητροπόλεώς του.

Για την πρόθεση που εξέφρασαν δήμαρχοι να μοιράσουν το Αγιο Φως στα σπίτια δημοτών ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είπε ότι "είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες δεν έχει σχέση η Ιερά Σύνοδος".

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα