Συναγερμός στην Λάρισα: Χιλιάδες σε καραντίνα μετά τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οικισμό Ρομά

Σε καραντίνα βρίσκεται ο οικισμός Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, καθώς μετά το πρώτο κρούσμα, οι εξετάσεις έδειξαν πως ακόμα 20 άνθρωποι είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, λήφθηκαν 29 δείγματα και τα 20 βρέθηκαν θετικά. Πρόκειται για ανθρώπους του στενού οικογενειακού κύκλου άλλου κρούσματος, κάτι που «ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας», όπως είπε, αλλά από την άλλη το στοιχείο αυτό μπορεί να μην λέει και τίποτα.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τον αποκλεισμό της περιοχής, ενώ η περιφέρεια προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις και έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί η περιοχή.

Σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση όλων των εμπλεκομένων και των εκπροσώπων των εργαστηρίων που θα πάρουν πάνω από 200 δείγματα από τον οικισμό, και από τα αποτελέσματα αναμένεται να κριθεί και η διασπορά του ιού αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα.

Ανησυχώ και για άλλους οικισμούς Ρομά που είναι κοντά και με τον οποίον είχαν σχέσεις, κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Συναγερμός στην Λάρισα: Χιλιάδες σε καραντίνα μετά τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οικισμό Ρομά


Συναγερμός χτύπησε χθες το βράδυ στις υγειονομικές αρχές της χώρας, όταν διαπιστώθηκε ότι σε οικισμό Ρομά στην Νέα Σμύρνη Λάρισας βρέθηκαν 20 άτομα θετικά στον ιό. Αμέσως ελήφθη η απόφαση να μπει σε καραντίνα η περιοχή, με αποτέλεσμα να περίπου 5.000 άνθρωποι να βρίσκονται υπό αυστηρό περιορισμό.

Όλα ξεκίνησαν μετά το κρούσμα που εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε 32χρονο Ρομά από την περιοχή, ο οποίος βρέθηκε θετικός και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Αμέσως ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του και συνολικά εξετάστηκαν 29 άνθρωποι. Από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το βράδυ διαπιστώθηκε ότι 20 άτομα ήταν θετικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του onlarissa.gr, μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον ΕΟΔΥ, αποφασίστηκε να προχωρήσει το σχέδιο νοσηλείας των 20 Ρομά που βρέθηκαν θετικοί, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή» το οποίο έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από σήμερα το πρωί θα απομακρυνθούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου.

Ο οικισμός Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης αμέσως αποκλείστηκε από τις αρχές, καθώς τέθηκε αυτόματα σε καραντίνα από το βράδυ της Πέμπτης στις 23:00. Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η καραντίνα θα διαρκέσει ως τις 22 Απριλίου όταν και θα επανεξαταστεί η κατάσταση.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και  πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν  μετά την ιχνηλάτηση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίζεται:

    Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.
    Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης  δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.
    Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας  για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
    Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
    Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας  για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από χθες το βράδυ  09-4-2020 και ώρα 23.00  έως και 22-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως «τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή στην οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα», τονίζοντας πως η περιοχή που μπήκε από το βράδυ σε καραντίνα, αφορά έναν πληθυσμό περίπου 5.000 ανθρώπων.

«Αυτό οδήγησε σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης, που αφορά περίπου 5.000 συμπολίτες μας» σημείωσε ο δήμαρχος, που επισήμανε πως ήταν αδύνατον να αποφευχθούν αυτά τα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ