Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα – Drone, ελικόπτερα και περιπολίες στις εκκλησίες

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα – Drone, ελικόπτερα και περιπολίες στις εκκλησίες

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πιθανότερο την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ ενόψει του Πάσχα. Η κυβέρνηση αλλά και η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας τονίζουν σε όλους τους τόνους πως θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

Η περίοδος είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της φονικής νόσου η οποία στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες, οι ρυθμοί εξάπλωσης την δεδομένη χρονική στιγμή είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί μόνο στις εκκλήσεις, αλλά θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει ακόμα και τους απείθαρχους να ταξιδέψουν.

Έλεγχοι με drone και ελικόπτερα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι έλεγχοι που θα διαρκέσουν από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Πάσχα, θα είναι ιδιαιτέρως αυστηροί και εκτός από την ΕΛ.ΑΣ σημαντικό ρόλο θα έχει και το Λιμενικό.

Το επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει μπλόκα στα διόδια των δύο εθνικών οδικών δικτύων, στους παράδρομους αλλά και στην παλαιά εθνική οδό καθώς δεν αποκλείεται να επιλέξουν ορισμένοι για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Παράλληλα θα επιστρατευτούν drone αλλά και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να παρακολουθούν από αέρος την κυκλοφορία στις εθνικούς οδούς, ενώ οι έλεγχοι θα διαρκούν όλο το 24ωρο στην περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να ταξιδέψουν την νύχτα.

Χρυσοχοΐδης: Οι απείθαρχοι αντιμετωπίζονται

Τα αυστηρά μέτρα δεν θα ισχύσουν μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη την χώρα καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μετακινήσεις μεταξύ νομών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Open δήλωσε αισιόδοξος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όλοι οι πολίτες θα πειθαρχήσουν, όπως το πράττουν όλο αυτό το διάστημα.

"Οι ελάχιστοι που δεν πειθαρχούν, αυτοί αντιμετωπίζονται. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι επιχειρησιακά ζητήματα και είναι τα στοιχειώδη που θα πρέπει να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. Όλοι θα μείνουμε σπίτι μας, για να προστατεύουμε την δημόσια υγεία και την κοινωνία μας" είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ενεργό ρόλο θα έχει και το Λιμενικό Σώμα το οποίο θα ελέγχει όσους επιλέξουν να "σπάσουν" τα περιοριστικά μέτρα μέσω θαλάσσης. Άλλωστε όπως είναι γνωστό κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει αν δεν πιστοποιήσει πως είναι μόνιμος κάτοικος αλλά θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία θα δικαιολογεί τον λόγο που βρίσκεται εκτός της περιοχής που διαμένει.

Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται στα πορθμεία, όπως και στα λιμάνια των νησιών που έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί πως απαγορευτικό υπάρχει και για τα ιδιωτικά σκάφη.

"Οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις ημέρες, είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική. Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προκαλούμε και τις κοινωνίες εκεί έξω στην επαρχία, στα χωριά μας που καρτερικά και εκείνοι έχουν με συνέπεια αντισταθεί στον ιό" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Περιπολίες στις εκκλησίες

Εκτός από τα διόδια και τα λιμάνια η Ελληνική Αστυνομία θα πραγματοποιεί περιπολίες έξω από τους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο δεν αποκλείεται αρκετοί να προσέλθουν έξω από τους Ιερούς Ναούς όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας αλλά και στην Πάτρα.

Γι’ αυτό τον λόγο οι διοικητές των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων έχουν πάρει εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν εφ’ όσον χρειαστεί. Στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας η οποία προβλέπει την συνέχιση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας για το διάστημα από 12/4 έως και 20/4, δηλαδή για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα