Κοροναϊός: «Όχι» από το ΣτΕ στο άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς

Όχι είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση προσωρινής διαταγής που θα ανάβει το «πράσινο φως» σε λειτουργίες και ιεροπραξίες σε Εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους λατρείας οι οποίες απαγορεύτηκαν προσωρινά για την αποφυγή διάδοσης του κοροναιού.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τα σχετικά αιτήματα που είχαν υποβάλλει τέσσερις δικηγόροι επικαλούμενο λόγους προστασίας της  δημόσιας υγείας με δεδομένο ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς του ιού.

Οι δικηγόροι στην προσφυγή τους, που θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου 2020, υποστηρίζουν πως πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση που απαγορεύει προσωρινά τις θρησκευτικές τελετές με τη συνάθροιση μαζικού αριθμού πιστών λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση παραβιάζει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα. Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός .

Παράλληλα, οι προσφεύγοντες σημειώνουν  πως με την κυβερνητική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, επισημαίνουν ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας που προστατεύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα