Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης: Τι αποφασίζουν για το Πάσχα

Συνέρχεται το απόγευμα στις 17:00 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, θα συζητηθούν «θέματα της Ημερησίας Διατάξεως».

Οπως φαίνεται είναι μονόδρομος ότι οι αποφάσεις τους για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα κινηθούν στο κλίμα που περιέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε πρόσφατη συνέντευξή της: Μεγάλη Εβδομάδα με λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, με έναν ιερέα και έναν ψάλτη.

Με τη Θεία Κοινωνία στο επίκεντρο διαμάχης και μετά από μια αποτίμηση της κατάστασης από τα μηνύματα που έρχονται από τους εφημέριους των εκκλησιών, η έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πιστοί πλέον περιορίζουν την επαφή τους με την εκκλησία σε μία τηλεοπτική μετάδοση, στο άναμμα ενός κεριού ή την ατομική προσευχή. Και το μήνυμα αυτό έχει ληφθεί.

Οι ιεράρχες, μάλιστα εκτιμούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν και μετά τις 11 Απριλίου, όπως έχει ουσιαστικά προαναγγείλει η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες έχει ζητήσει να επιτραπεί στους ιερείς να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα