Η απάντηση του Τσιόδρα για το αν θα υποχωρήσει ο κορονοϊός το καλοκαίρι

Απάντηση για άλλη μια φορά στο ερώτημα αν ο κορονοϊός ευδοκιμεί σε συγκεκριμένα κλίματα και αν μειώνεται η διασπορά του σε υψηλές θερμοκρασίες έδωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με το εάν το καλοκαίρι θα υποχωρήσει ο κορονοϊός ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

"Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά δεδομένα που λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί, και οι κορονοϊοί, το καλοκαίρι υποχωρούν. Ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, αφού έχουν ένα περίβλημα από λίπος που ενισχύει τη δράση του στο νερό. Επίσης, άλλες αναλύσεις εκτιμούν ότι με τη βροχή τα σταγονίδια του ιού πέφτουν πιο εύκολα από την ατμόσφαιρα. Δεν ξέρουμε για το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον.

Παρ' όλα αυτά περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ με ζέστη και αρκετή υγρασία ζουν επάνοδο του ιού η οποία οφείλεται επίσης και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι οι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν τον ιό. Δεν θα τον εξαφανίσουν, αυτό είναι σίγουρο, θα υπάρχει δυνατότητα επανεισαγωγής του ιού από άλλες χώρες. Ελπίζουμε στο καλό σενάριο, αλλά δεν το γνωρίζουμε, κανείς δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια", εξήγησε.

Στη συνέχεια, θύμισε και το φαινόμενο της γρίπης: "Υπάρχει και το παράδειγμα με τη γρίπη, το 2009, ενός αναπνευστικού ιού που με μαθηματική ακρίβεια υποχωρεί το καλοκαίρι. Τότε παρατηρήθηκε το φαινόμενο ενός δεύτερου κύματος, την άνοιξη του επόμενου έτους. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να μη σκορπάμε ψεύτικες ελπίδες", ολοκλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News
Απάντηση για άλλη μια φορά στο ερώτημα αν ο κορονοϊός ευδοκιμεί σε συγκεκριμένα κλίματα και αν μειώνεται η διασπορά του σε υψηλές θερμοκρασίες έδωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Αναφορικά με το εάν το καλοκαίρι θα υποχωρήσει ο κορονοϊός ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: "Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά δεδομένα που λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί, και οι κορονοϊοί, το καλοκαίρι υποχωρούν. Ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, αφού έχουν ένα περίβλημα από λίπος που ενισχύει τη δράση του στο νερό. Επίσης, άλλες αναλύσεις εκτιμούν ότι με τη βροχή τα σταγονίδια του ιού πέφτουν πιο εύκολα από την ατμόσφαιρα. Δεν ξέρουμε για το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ με ζέστη και αρκετή υγρασία ζουν επάνοδο του ιού η οποία οφείλεται επίσης και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι οι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν τον ιό. Δεν θα τον εξαφανίσουν, αυτό είναι σίγουρο, θα υπάρχει δυνατότητα επανεισαγωγής του ιού από άλλες χώρες. Ελπίζουμε στο καλό σενάριο, αλλά δεν το γνωρίζουμε, κανείς δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια", εξήγησε. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κορονοϊός: Θα υποχωρήσει το καλοκαίρι; Η απάντηση από τον Τσιόδρα Κορονοϊός: Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς Στη συνέχεια, θύμισε και το φαινόμενο της γρίπης: "Υπάρχει και το παράδειγμα με τη γρίπη, το 2009, ενός αναπνευστικού ιού που με μαθηματική ακρίβεια υποχωρεί το καλοκαίρι. Τότε παρατηρήθηκε το φαινόμενο ενός δεύτερου κύματος, την άνοιξη του επόμενου έτους. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να μη σκορπάμε ψεύτικες ελπίδες", ολοκλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε ακόμα