Σωτήρης Τσιόδρας: «Έχουμε ακόμη 8-12 εβδομάδες πολιορκίας»

Σωτήρης Τσιόδρας: «Έχουμε ακόμη 8-12 εβδομάδες πολιορκίας»

Στην αρχή της πανδημίας είμαστε ακόμα στη χώρα μας, καθώς ο φονικός κορονοϊός θα κυκλοφορεί για τις επόμενες 8-12 εβδομάδες, όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να οπλιστούμε με πολλή υπομονή.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 1.212, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 43, καθώς πέντε κατέληξαν χθες. Ως τώρα 72 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, το 50% από αυτούς έχει υποκείμενα νοσήματα και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη. Πρόκειται για 14 γυναίκες και 58 άνδρες (81%). Ο μέσος όρος ηλικίας των 43 νεκρών είναι τα 71 έτη και πρόκειται για 32 άνδρες και 11 γυναίκες. Ευτυχώς, υπάρχουν και ευχάριστα νέα, καθώς άλλοι πέντε ασθενείς έχουν καταφέρει να βγουν νικητές από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα, έχουν γίνει 15.961 διαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων και σε εξωτερικούς ασθενείς. Μάλιστα, σύντομα θα αναρτηθεί σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, από την οποία θα μπορούν να ενημερώνονται οι ασθενείς και να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους για να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας συνέστησε στους γονείς να συνεχίσουν να κάνουν χωρίς καθυστέρηση τα εμβόλια στα παιδιά τους, ιδιαίτερα τις πρώτες δόσεις. «Η διακοπή των εμβολιασμών ενέχει κινδύνους για την υγεία των παιδιών -θυμάστε τι είχε γίνει με την ιλαρά- και θα επιβαρύνει στο σύστημα υγείας αργότερα» είπε και συνέστησε να τα συνοδεύει μόνο ένας γονιός στον παιδίατρο και να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα ιατρεία.

Σε ερώτηση για την εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι δεν έχει σημασία αν τα κρούσματα είναι 10.000 ή 15.000, «γιατί αυτό σου δίνει ένα αίσθημα εφησυχασμού. Είμαστε ακόμα στην αρχή και δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα». Τόνισε, ωστόσο, ότι παραμένουμε σε κατάσταση βραδείας επέκτασης του κορονοϊού, που δίνει τον χρόνο στα νοσοκομεία μας να προετοιμαστούν καλύτερα. Οσον αφορά τη θνητότητα, είπε ότι στη χώρα μας είναι στο 3%, ενώ παγκοσμίως είναι στο 6%: «Δεν μπορούμε να πούμε αν τα δικά μας ποσοστά είναι χαμηλότερα λόγω της έγκαιρης απόφασης λήψης μέτρων. Θέλω περισσότερα δεδομένα».

Σε σχέση με το τι πρέπει να γίνεται με όσους είναι θετικοί και συμπληρώνουν 14 μέρες απομόνωσης, πληροφόρησε πως τα κλινικά κριτήρια θα αποφασιστούν σήμερα, καθώς «έπειτα από δέκα μέρες μένουν στον οργανισμό “κομμάτια” του ιού». Για το φάρμακο χλωροκίνη ενημέρωσε ότι οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι το έχουν λάβει, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως άλλωστε γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. «Ολα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν μεθοδικά, με βάση δεδομένων, γιατί θέλουμε να τους δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8-12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. Θέλαμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές και κάποιο φάρμακο που θα μπορεί να δουλέψει» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Πάσχα στο σπίτι

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε να... ξεχάσουμε την έξοδο του Πάσχα, καθώς δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να πάει στο χωριό του. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έκλεισε για 30 ημέρες η 5η Μονάδα παραγωγής ρεύματος στην Πτολεμαΐδα και οι υπόλοιπες θα λειτουργούν με το 50% των εργαζομένων για λόγους ασφαλείας.

 

dimokratianews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα