Κορονοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: «Βάζουν γιατρούς να πληρώνουν αρνητικά τεστ»

Στην καταγγελία ότι ο διοικητής του νοσοκομείου στη Σύρο χρεώνει τους ασθενείς με 70 ευρώ τα τεστ σε ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό, που βγαίνουν αρνητικά, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ρ/σ Θέμα FM.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος, αυτό γίνεται γιατί οι οδηγίες από το «Παστέρ» και τον ΕΟΔΥ προς τους γιατρούς είναι ότι όταν διαπιστώνουν ένα ύποπτο κρούσμα να ειδοποιούν τον ΕΟΔΥ και να παίρνουν έγκριση για να κάνουν το τεστ.

«Οι γιατροί όμως το έχουν προσπεράσει αυτό τώρα που είναι πολλά τα κρούσματα και δεν περιμένουν ώρες να συνεννοηθούν με τον ΕΟΔΥ, αλλά λαμβάνουν το δείγμα και το δίνουν για τεστ για να είναι σίγουροι για το περιστατικό, να έχουν γρήγορη απάντηση. Το Παστέρ όμως λέει ότι όταν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΕΟΔΥ τότε το τεστ το πληρώνει ή ο ασθενής ή ο γιατρός, όταν είναι αρνητικό το δείγμα. Ο γιατρός που θέλει να κάνει τη δουλειά του στο τέλος θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του τα τεστ» τόνισε ο κ. Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι «τώρα πια που υπάρχει διασπορά στην κοινότητα οι γιατροί των νοσοκομείων κρίνουν ποιες περιπτώσεις είναι ύποπτες και παίρνουν δείγματα, δεν μπορούν να περιμένουν έγκριση από τον ΕΟΔΥ». Ζήτησε δε «να αλλάξουν οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Παστέρ, τώρα πλέον δεν είναι δυνατόν, όταν κρίνουν οι γιατροί ότι έχουμε ένα ύποπτο κρούσμα να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και να περιμένουν την έγκριση».

Σημείωσε δε ότι «δεν γίνονται πολλοί εργαστηριακοί έλεγχοι, ούτε στους ασθενείς ούτε στο προσωπικό, ειδικά τώρα που υπάρχει διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Μας ξεφεύγουν περιστατικά κορωνοϊού στους κοινούς θαλάμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά της νόσου και σε άλλου ασθενείς και στο προσωπικό. Αυτή την ώρα έχουμε 101 συναδέλφους μας να νοσούν».

Όσο για τον εξοπλισμό του προσωπικού, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι «δυστυχώς, παρότι βλέπουμε μία κινητοποίηση να γίνεται και να λένε ότι προσφέρουν μάσκες, στα νοσοκομεία αυτή η βοήθεια δεν έχει φτάσει. Στο «Παπανικολάου» και στο «Αττικό», έχουν μόνο μία μάσκα και μία στολή για όλο το 8ωρο και δεν μπορούν να τις βγάλουν, ούτε για να πάνε για τουαλέτα. Από το υπουργείο μας λένε να κάνουμε υπομονή».

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα