Καστοριά: Πρόταση για εκ περιτροπής κυκλοφορία δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το επίθετο

Οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το πρώτο γράμμα το επιθέτου τους - Καθημερινή η κυκλοφορία για τις ανάγκες του κατοικίδιου δίπλα στο σπίτι

Πρόταση για εκ περιτροπής κυκλοφορία κάθε πολίτη της Καστοριάς δύο μέρες την εβδομάδα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού σε μία περιοχή της Ελλάδας που έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι αναλογικά με τον πληθυσμό της, καταθέτουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος και οι τρεις δήμαρχοι του νομού.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο κ. Σαββόπουλος, ο οποίος ετοίμασε τη σχετική εισήγηση, αν περάσει η πρόταση από το περιφερειακό συμβούλιο, θα αποσταλεί για έγκριση και εφαρμογή από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα και σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σαββόπουλου, ο κάθε πολίτης στην Καστοριά θα μπορεί να κυκλοφορεί στο δρόμο για να κάνει τα ψώνια του, να πάει στο φαρμακείο ή να επισκεφθεί τράπεζα δύο φορές την εβδομάδα. Η κυκλοφορία θα γίνεται με αλφαβητική σειρά και ανάλογα με το πρώτο γράμμα του επιθέτου του κάθε πολίτη.

Ειδικότερα και με βάση το σχεδιασμό, τις Δευτέρες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία για τους πολίτες το επώνυμο των οποίων ξεκινάει από το Α έως το Θ, τις Τρίτες θα κυκλοφορούν όσοι το επίθετό τους ξεκινάει από το Ι έως το Π και τις Τετάρτες οι πολίτες με πρώτο γράμμα του επωνύμου τους από το Ρ έως το Ω. Τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα ακολουθείται η ίδια σειρά.

Η κυκλοφορία δύο φορές την εβδομάδα θα επιτρέπεται και για σωματική άσκηση σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι του καθενός. Όσοι έχουν κατοικίδιο, θα μπορούν να το βγάζουν βόλτα καθημερινά, αλλά όχι σε μεγαλύτερη απόσταση από 15 μέτρα από το σπίτι τους. Ο τρόπος κυκλοφορίας με τα γράμματα του αλφαβήτου προκρίνεται, προκειμένου να έχει η δυνατότητα η αστυνομία να ελέγχει ανά πάσα στιγμή αυτούς που κυκλοφορούν στο δρόμο.

«Δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο. Ούτε είναι πολύ δύσκολο νά κάνει κάποιος ψώνια για τις επόμενες τρεις ημέρες. Καταλήξαμε σε αυτήν την πρόταση, διότι είδαμε ότι παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση στην περιοχή μας και σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, κάποιοι εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται. Κυκλοφορούν την ίδια ημέρα με τρία διαφορετικά χαρτιά, για να πάνε στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο ή για να κάνουν απλώς βόλτα. Χθες είδα να κάνουν το γύρο της λίμνης για άσκηση περίπου 120 άτομα. Ενημέρωσα για την πρότασή μου τους τρεις δημάρχους του νομού και αυτοί συμφώνησαν αμέσως. Είναι η μόνη λύση, για να αποφύγουμε ακόμα πιο έκτακτη ανάγκη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαββόπουλος.
Σε οριακά σημεία η διασπορά του ιού

Σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο, η διασπορά του ιού στο νομό Καστοριάς βρίσκεται σε οριακά σημεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια ανησυχία μεταξύ των πολιτών. «Στο νομό μας κατοικούν περίπου 45.000 άτομα. Έχουμε πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έξι νεκρούς, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν δέκα, διότι έχουμε στην εντατική άτομα μεγάλης ηλικίας με πολλά προβλήματα υγείας. Προσωπικά έχω χάσει από τον κορονοϊό παιδικό μου φίλο και άλλοι δέκα φίλοι μου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε νοσοκομεία. Ο γιός μου έχει συμμαθητή ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο, ενώ αυτήν τη στιγμή από την περιοχή μας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 33 άτομα», σημειώνει ο κ. Σαββόπουλος.

Παράλληλα, κατά τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς στις προτάσεις των φορέων της περιοχής περιλαμβάνεται η άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου της πόλης με γιατρούς, κυρίως πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και παθολόγους και η τοποθέτηση στην περιοχή κλιμακίου λοιμοξιολόγων από τον ΕΟΔΥ, ώστε να παραρηρείται καλύτερα η εξέλιξη του ιού. «Δυστυχώς, ο ΕΟΔΥ μας είπε ότι δεν έχει επάρκεια στελεχών, αλλά θα μας στείλουν στρατιωτικούς γιατρούς. Επίσης, χρειαζόμαστε μάσκες. Έχουμε τεράστια έλλειψη στο συγκεκριμένο τομέα και κυρίως από ειδικές μάσκες. Το νοσοκομείο μας έχει μόνο 22 δωμάτια. Θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα, αν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών», λέει ο κ. Σαββόπουλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα