Στις μικρές νίκες που κερδίζουμε καθημερινά στον πόλεμο με τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας.
«Τέσσερις ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και ευχαριστώ πολύ για αυτό όλους τους φίλους γιατρούς που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Σήμερα επίσης πήρε εξιτήριο η γυναίκα που είχε μολυνθεί από κορωνοϊό και γέννησε στο νοσοκομείο».
Ο Σ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι οι 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 έως 67 ετών και οι δυο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όλοι, όπως συμπλήρωσε, πήραν αντιική θεραπεία και είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να τα καταφέρνουν και να πηγαίνουν σπίτια τους.
Ελεγχόμενη η τροχιά της πανδημίας στη χώρα μας
Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιες περιοχές της χώρας «υποφέρουν» περισσότερο αλλά εξήγησε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό ότι η τροχιά των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενη, για αυτό ο καθένας οφείλει να βοηθήσει ώστε να μην δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων».
Σήμερα ανακοινώθηκαν 74 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας στα 966. Από αυτά 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 65 είναι διασωληνωμένοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες με υποκείμενα νοσήματα. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δυο νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό πλέον ανέρχεται στους 28. Από αυτούς που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, 23 ήταν άνδρες και 5 γυναίκες και σχεδόν όλοι υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικιωμένοι. 52 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό σε όσους επιστρέφουν από χώρες με υψηλή μετάδοση της νόσου. «Πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα, κανείς δεν έχει ανοσία. Σιγά σιγά κάποιοι θα αναπτύξουν ανοσία αλλά αυτό θα γίνει αργότερα».
Τα «εφιαλτικά σενάρια» χωρίς μέτρα
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στα «εφιαλτικά» σενάρια με τους 40 εκατομμύρια θανάτους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, όπως αυτά που πάρθηκαν στη χώρα μας. «Ακόμα και με ημίμετρα, περιορίζοντας δηλαδή τις μετακινήσεις κατά 40%, θα είχαν σωθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζωές διεθνώς». Όπως συμπλήρωσε όλες οι χώρες υιοθετούν πλέον τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ας σημειωθεί ότι είχε χαράξει διαφορετική πολιτική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όταν είχαν εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο που είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και έχει να κάνει με την Κίνα, η οποία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της, φοβούμενη επανεισαγωγή της επιδημίας.
Πως μπορούν να βοηθήσουν φάρμακα για την καρδιά
Αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και διαφορετικών φαρμάκων και επισήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που προστατεύουν τον καρδιακό μυ, καθώς ο ιος φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο ο οποίος ακόμα διερευνάται επηρεάζει και την καρδιά.
Δεν είναι η ώρα για τεστ αντισωμάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι οι γιατροί που δεν το έχουν κάνει σε ασθενείς που έχουν τα κριτήρια «μπορούν έστω και τώρα να το κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται ούτως ή άλλως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Τέλος, μιλώντας για τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι δεν είναι για αυτή τη φάση και «δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, καθώς μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα». Η μελλοντική χρήση αυτών των τεστ θα αξιολογηθεί από ειδική επιτροπή καθώς χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για την αξιοπιστία τους τόνισε και συμπλήρωσε ότι το μόνο αξιόπιστο τεστ αυτή την ώρα είναι το μοριακό τεστ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του κορωνοϊού.