Μόρια: «Τα παιδιά ρωτάνε αν θα πεθάνουν από τον κορονοϊό»

Μόρια: «Τα παιδιά ρωτάνε αν θα πεθάνουν από τον κορονοϊό»

Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη Μόρια υπό την απειλή του κορονοϊού, στην προσωρινή αναστολή της παροχής ασύλου στην Ελλάδα και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας εστιάζει ο γερμανικός Τύπος.

«Τα παιδιά ρωτάνε αν θα πεθάνουν από τον κορονοϊό» είναι ο τίτλος μακροσκελούς δημοσιεύματος στη διαδικτυακή σελίδα του Spiegel. Για άλλη μια φορά θίγονται στο γερμανικό Τύπο οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, το άρθρο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle σημειώνει: «Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορoνοϊού στον καταυλισμό. Οι λίγοι εναπομείναντες γιατροί, δικηγόροι και κοινωνικοί λειτουργοί περιμένουν και φοβούνται ότι θα ξεσπάσει η κρίση. Δεν υπάρχει προστασία. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να φάνε, στα στενά δρομάκια μπροστά από τα ντους και στις βρύσες για να πλύνουν τα δόντια τους».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Εδώ και εβδομάδες δεν έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια. Τα απορριμματοφόρα δεν περνάνε πια καθόλου από τα στενά δρομάκια. Οι σκηνές είναι τόσο κοντά η μια στην άλλη που ακόμα και μικρά παιδιά πρέπει να μαζευτούν για να μπορέσουν να περάσουν ανάμεσά τους. Μια τουαλέτα μοιράζονται 167 άνθρωποι. Μια πενταμελής οικογένεια κοιμάται σε 3 τ.μ. στο πάτωμα μιας σκηνής».
Η ενοχλητική τήρηση του δικαίου

Με το θέμα της προσωρινής αναστολής χορήγησης ασύλου ασχολείται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Ένα σημείο καμπής στην ευρωκρίση ήταν οι μαγικές λέξεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν" για να σώσουμε το ευρώ. Για το δίκαιο χορήγησης ασύλου, το κλείσιμο των συνόρων από τις ελληνικές αρχές θα μπορούσε να αποδειχθεί μια παρόμοια αποφασιστική στιγμή. Ομόφωνα η ΕΕ αποφάσισε "να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μάταια θα ψάξει κανείς για κάποια αναφορά στο δίκαιο ασύλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο παρεμπιπτόντως αναφέρεται ότι ο τρόπος δράσης θα πρέπει να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Στις κρίσεις φαίνεται ότι το δίκαιο μοιάζει μάλλον με ένα ενοχλητικό βαρίδι».
Ανακούφιση σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Από την πλευρά της τέλος η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και σημειώνει: «Αυτές τις μέρες δεν υπάρχει χώρος για χαρά. Ωστόσο μια ικανοποίηση θα πρέπει να νιώθουν οι άνθρωποι μετά την απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πριν από μισό χρόνο ο Πρόεδρος Μακρόν προέβαλε βέτο προκαλώντας απελπισία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και προδίδοντας τη βασική ιδέα της ΕΕ για ειρήνη και ευημερία. Τώρα στην εποχή της κρίσης του κορονοϊού δεν αμφισβητούνται μόνοι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά κυρίως η συνοχή της ΕΕ. Με αυτή την ομόφωνη απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα και τα Σκόπια τα 27 κράτη μέλη έστειλαν ένα μήνυμα ότι μπορούν ακόμα από κοινού να λαμβάνουν αποφάσεις».