Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ λόγω κορονοϊού – Ποιοι θα το πάρουν. Άλλα νέα μέτρα

Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ λόγω κορονοϊού – Ποιοι θα το πάρουν. Άλλα νέα μέτρα

Στα 800 ευρώ θα ανέλθει, τελικώς, η αποζημίωση προς τους πολίτες των οποίων ανεστάλη η σύμβαση λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Όπως επί λέξει είπε ο υπουργός Οικονομικών, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες, σημείωσε κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση ο υπουργός.

 Βασικοί άξονες:

1.Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά. Τα μέτρα είναι οριζόντια και αφορούν επιχειρήσεις είτε μένουν ανοιχτές είτε κλείνουν με κυβερνητική εντολή ή με δική τους επιθυμία Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας. Η περίοδος εφαρμογής αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράταση.

    Αναστέλλονται έως τέλη Ιουλίου καταβολή οφειλών ΦΠΑ πληρωτέες τον Μάρτιο
    Αναστέλλονται βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ
    Αναστέλλεται η καταβολή δόσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.
    Προϋπόθεση αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι η διατήρηση των  υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

2. Χρηματοδότηση με διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης με τη μορφή επιστρεπτέων ποσών και περίοδο χάριτος, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τζίρο και μισθολογικό και η μισθολογικό κόστος.  Προϋπόθεση λήψης και πάλη η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Εργαζόμενοι. Όλοι των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω αναστολής με κυβερνητική εντολή θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ στην αρχή Απριλίου. Αφορά περίπου 500,000 εργαζόμενους. Το κόστος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, συνταξιδιοτικά και δικαιώματα υγείας των εργαζομένων. Αναστέλλεται και πλήρως η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

4. Αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.

5. Επιπλέον αυτών των 2 δισ θα διατεθούν κι άλλα ποσά από το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο.

6. Μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε απαραίτητα προϊόντα όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ. ά.

7. Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων σε μια λογική διαμοιρασμού του βάρους. Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα θα προβλεφθεί να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο, το ίδιο και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες προβλέπεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες

8. Παράταση της εκτιμητικής αύξησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις αντικειμενικές αξίες, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές

9. Η ΑΑΔΕ άμεση αποπληρωμη όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και απλοποίηση διαδικασιών για να μην στερείται ρευστότητα η ελληνική οικονομία.

10.  Τράπεζες αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο πληρωμές χρεολυσίων, αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται. Πρέπει όμως να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω των τραπεζών να ενισχυθεί η ρευστότητα τνω επιχειρήσεων.