Χημικός πόλεμος" στον Έβρο. Οι Τούρκοι χτυπούν τους μετανάστες που επιστρέφουν

Χημικός πόλεμος" στον Έβρο. Οι Τούρκοι χτυπούν τους μετανάστες που επιστρέφουν

Στα άκρα τραβά το σχοινί η Άγκυρα με τις συνεχείς προκλήσεις στον Έβρο, τις επικίνδυνες παρενοχλήσεις στο Αιγαίο αλλά και με τις υπερπτήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο. Η παρουσία των περίπου 1000 τούρκων αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων στον Έβρο έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, καθώς εκτόξευαν χημικά προς την ελληνική πλευρά κάνοντας τις ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών να είναι ιδιαιτέρως ρευστές.

Οι ελληνικές δυνάμεις δεν έπεσαν σε κανένα σημείο στην παγίδα των προκλήσεων. Παρέμειναν στη θέση τους, με αυτοσυγκράτηση, χωρίς ουσιαστικά να απαντήσουν στον "πόλεμο των χημικών" που επιχειρούσε να στήσει η Άγκυρα. Τόσο ο στρατός όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς εκτιμούν πως οι επιθέσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας θα συνεχιστούν, ενώ υπάρχει και ο φόβος για προβοκάτσια.

Τούρκοι χτυπούν μετανάστες για να επιστρέψουν στα σύνορα

Οι μετανάστες που αρχικά πίστεψαν την τουρκική προπαγάνδα πως τα σύνορα άνοιξαν, τώρα βλέπουν πως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται, ενώ τους έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται κανένας να περάσει παράνομα στην χώρα μας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί να επιλέξουν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής μία κίνηση όμως που δεν άρεσε στην Άγκυρα Τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να χτυπούν τους μετανάστες που αποχωρούσαν από τον Έβρο, γυρνώντας τους με την βία στα ελληνικά σύνορα. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρω του κόσμου επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζει εδώ και μέρες η κυβέρνηση, ότι η Τουρκία παίζει ξεκάθαρα τον ρόλο του διακινητή.

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό

Μία ακόμη πρωτοφανή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου όταν τουρκική ακταιωρό επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Η διαδρομή που ακολουθεί το σκάφος της γειτονικής χώρας δείχνει πως στόχο να παρενοχλήσει με τα δύο σκάφη να έρχονται επικίνδυνα κοντά.

Το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα καταρρίπτει και την τουρκική προπαγάνδα ότι το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να σώσει λέμβο με μετανάστες, που εμπόδιζε το ελληνικό σκάφος, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πως το ελληνικό σκάφος βρίσκεται αρκετά μακριά από το συγκεκριμένο σημείο.

Μπορέλ: Η Τουρκία να σταματήσει αυτό το παιχνίδι

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει να προωθεί μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έστειλε σε συνέχεια της απόφασης των 27 Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. "Οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να μετακινηθούν προς τα εκεί. Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια κρίσιμη κατάσταση, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Δεν μπορούν λένε στους ανθρώπους "Πηγαίνετε στην Ευρώπη γιατί τα σύνορα είναι ανοιχτά και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη περάσει”. Ας σταματήσουμε αυτό το παιχνίδι", τόνισε εμφατικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι

Η συνεχιζόμενη στήριξη των Βρυξελών στις ελληνικές θέσεις έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας που έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ε.Ε ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο και επιτρέπει να ποδοπατάται το διεθνές δίκαιο, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ένωσης διεμήνυσαν ότι θα εργαστούν για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα στην προσπάθεια να σταματήσει τη διέλευση των μεταναστών από τα σύνορα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι επιτρέπουν να παραβλέπονται οι δικοί τους νόμοι και οι δικές τους αξίες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Βερολίνο

Στο πλαίσιο του Γερμανοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται την Δευτέρα στο Βερολίνο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διμερούς συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

"Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη", ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα