Κορονοιός: Αγωνία για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας από τα μέχρι στιγμής κρούσματα

Η χαμηλή -όπως φαίνεται μέχρι στιγμής- διασπορά του κοροναϊού εντός της κοινότητας και η ήπια συμπτωματολογία που, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείου Υγείας, παρουσιάζουν τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν για την Αριστοτέλους και τους επικεφαλής του ΕΟΔΥ θετικά σημάδια για την πορεία της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, εξίσου ενθαρρυντικό κρίνεται από το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των δειγμάτων που στέλνονται σε εργαστήρια (στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου) για ανάλυση είναι αρνητικά. Εντούτοις η αγωνία για τις ημέρες που ακολουθούν είναι έντονη.

Η παρούσα εβδομάδα εκτιμάται πως θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας. Και αυτό καθώς πηγή προέλευσης και των επτά κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, είναι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στη Βόρεια Ιταλία, καθώς και οι επαφές τους. Καθημερινές είναι οι συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Σ. Τσιόδρας: Φόβοι για διασπορά

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων της χώρας μας, αυτή τη στιγμή, η γειτονική Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο εκπρόσωπος της Αριστοτέλους για τον κοροναϊό Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς του ιού.

Χθες ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το "Σωτηρία" που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, ζητώντας να  μην υπάρχει ούτε πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και ατομική ευθύνη. Όπως είπε όλες αυτές τις οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι, πρέπει ο καθένας από εμάς να προσέχει τον εαυτό του.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση

Συνεχίζεται παράλληλα η ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ασθενής "0", η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που νόσησε πρώτη από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, και ο 10χρονος γιος της, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.

Τρίτο κρούσμα μια γυναίκα 40 ετών στην Αθήνα, τραπεζική υπάλληλος και τέταρτο μια εκπαιδευτικός 36 χρονών, οι οποίες νοσηλεύονται σε απομόνωση σε ειδικούς θαλάμους στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Το πέμπτο πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Το έκτο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το έβδομο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

 

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα