Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα – Τι θα γίνει με τους μαθητές όταν επιστρέψουν από Ιταλία

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τον κορονοϊό. Ο υπουργός αναμένεται να του παρουσιάσει τις προτεινόμενες λύσεις για την καλύτερη προστασία της χώρας, δεδομένης της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στη γειτονική Ιταλία όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άτομα και έχουν καταγραφεί 150 κρούσματα.

Λεπτομέρειες για το ελληνικό σχέδιο κατά του κορονοϊού θα γίνουν γνωστές σήμερα, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, έκτακτη ευρεία σύσκεψη έγινε την Κυριακή στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κοροναϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Κορονοϊός: Άρον άρον επέστρεψαν από την Ιταλία μαθητές από την Κρήτη

Έλληνες μαθητές 10 σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία

Mαθητές 2 ελληνικών σχολείων βρίσκονται στο Μιλάνο και 8 σχολείων στην κεντρική και νότια Ιταλία. Με εντολή της υπουργού Παιδείας, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία.

Έλληνες μαθητές δέκα σχολείων βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία σε εκπαιδευτικές εκδρομές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μαθητές δύο σχολείων βρίσκονται στο Μιλάνο, ενώ μαθητές 8 σχολείων βρίσκονται στην κεντρική και νότια Ιταλία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί οδηγία προς τα σχολεία και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς εάν πρόκειται να επιστρέψουν εκτάκτως στην Ελλάδα ή να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των επισκέψεων. 

Σημειώνεται ότι πλέον κανένα ελληνικό σχολείο δεν θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, καθώς το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα

Δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μετά από ευρεία τρίωρη σύσκεψη των υγειονομικών φορέων της χώρας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ και υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε οι μαθητές των 10 σχολείων που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές να μην μπουν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές.

Μετά από αυστηρή εξέταση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων για τον κοροναϊό οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν ότι στην Ιταλία υπάρχουν πληγείσες περιοχές από τον κοροναϊό και όχι για πληγείσα χώρα. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους αυξάνουν τα μέτρα επιτήρησης των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Ελλάδας με την γείτονα χώρα.

Μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας που διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες, δεν έγιναν ανακοινώσεις, ενώ αναμένεται συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα ανακοινώσει τυχόν επιπλέον μέτρα για την μεγαλύτερη θωράκιση της χώρας μας.

Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) “συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια”. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα ενημέρωσης επεκτείνονται και στις εταιρείες που  δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας:

“Την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)”

Τρεις οι νεκροί και 150 τα κρούσματα στην Ιταλία

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έφτασαν πλέον τα 150, ενώ προστέθηκε και τρίτος νεκρός στα θύματα. Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία ζούσε στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας. Ήδη είχαν πεθάνει ένας άνδρας εβδομήντα οκτώ ετών που ζούσε στην περιφέρεια Βένετο, με βεβαρημένη κατάσταση υγείας, και μια γυναίκα εβδομήντα πέντε ετών από την ευρύτερη περιοχή του Λόντι, στη Λομβαρδία.

Τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού εμφανίστηκαν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, στο Βένετο, και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης. Πολλοί αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων ακυρώθηκαν και τα σχολεία κλείνουν. Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από αύριο σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης ενώ εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού.

Πληροφορίες από: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα