Τρεις συγκεντρώσεις αύριο σε Αθήνα και Πειραιά

Με υπομονή και ψυχραιμία πρέπει να οπλισθούν αύριο όσοι μετακινηθούν αφού λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μεταφοράς αλλά και των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται κυκλοφοριακό έμφραγμα στους κεντρικούς άξονες του Λεκανοπεδίου και στο κέντρ.

Η χώρα αύριο θα βρεθεί σε απεργιακό κλοιό με εργαζόμενους σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό τομέα, να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Για αύριο Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλές ακόμα Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα ( ύστερα από πρόταση του ΠΑΜΕ). Μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ΣΤΑΣΥ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ,  η ΠΕΜΕΝ, και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι συγκεντρώσεις

Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος.

Επίσης συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν υπάλληλοι των Δήμων στις 11 στην Πλατεία Κλαυθμώνος 

Στην αυριανή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει η ΠΟΕ – ΟΤΑ, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. 

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε: Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη,  Θεσσαλονίκη, στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας.

Τα αιτήματα για Ασφαλιστικό

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο «διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσία.

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ τονίζει: «Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία».

Οι εργαζόμενοι του ΗΛΠΑΠ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι κόστος ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%» και ζητά:

1. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των Αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.
2. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
3. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
4. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Αντιδρούν στο ασφαλιστικό

Τα Σωματεία των εργαζομένων συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ), με αιχμή το ασφαλιστικό. Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΑ σημειώνει:

«Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε συνεδρίασή του στις 4 Φεβρουαρίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά, αλλά περικλείεται στον νόμο Βρούτση και στέλνει στα τάρταρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Με το νέο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα ότι θέλει να παγιώσει τις μειώσεις στις συντάξεις. Καλούμε τα σωματεία-μέλη μας να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση προκειμένου να εμποδίσουμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που θέλει να ρίξει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση».

«Το νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση ων μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%», σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα