Νέοι κανονισμοί σε όλα σχολεία κατά του bullying - Τι αλλάζει το υπ. Παιδείας

Νέοι κανονισμοί σε όλα σχολεία κατά του bullying - Τι αλλάζει το υπ. Παιδείας

Νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μετά τα αλλεπάλληλα, βίαια περιστατικά που καταγράφονται ακόμα και σε δημοτικά σχολεία της χώρας. 

Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει τη σύνταξη κανόνων που θα διέπουν τη ζωή στο σχολείο, και θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από μαθητές, δασκάλους αλλά και γονείς. Θα δοθούν σαφείς οδηγίες στους μαθητές για το πώς πρέπει να αντιδρούν όταν αντιλαμβάνονται κάποιο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: σε ποιον να το πουν και πώς να ενεργήσουν οι ίδιοι απέναντι στους συμμαθητές τους.   

Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, είναι η ενίσχυση της επιτήρησης στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων που παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, η επαναφορά του «δασκάλου εμπιστοσύνης» στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές ατομικά ή ομαδικά και η υποστήριξη από το δίκτυο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ανασύνταξη του «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» του υπ. Παιδείας.   

Ένας στους τρεις μαθητές έχει δεχτεί bullying   

Το 27% των Ελλήνων μαθητών αναφέρει ότι πέφτει θύμα bullying πάνω από μία φορά μέσα στον μήνα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 23% (στοιχεία 2019) και από τον Σεπτέμβριο, στόχος είναι να εφαρμοστεί πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.     

Πρόσφατα περιστατικά προκάλεσαν αίσθηση σε πανελλήνια κλίμακα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό στο 17ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης όπου, όπως αποκαλύφθηκε, τρεις μαθητές υποχρέωσαν συμμαθήτριά τους να γλείψει μια «τουρκική» τουαλέτα δύο φορές. Το κορίτσι δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στα μαθήματα από τότε ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας κατήγγειλε και τη συμπεριφορά εκπαιδευτικού που, όταν ενημερώθηκε σχετικά φέρεται να απάντησε στο 8χρονο θύμα: ««επειδή εσύ έγλειψες σκ@@ά, εγώ θα χάσω τη θέση μου;»   

Τα σημάδια   

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να προσέχει κανείς για τα χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα βίαιης συμπεριφοράς. Μεταξύ αυτών είναι οι ανεξήγητες μελανιές, η άρνηση να πάει σχολείο, η απομόνωση και το διαρκές άγχος.

eradio

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα