Κινέζοι τουρίστες από τη Γουχάν προκάλεσαν συναγερμό στο "Ελ. Βενιζέλος" - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Κινέζοι τουρίστες από τη Γουχάν προκάλεσαν συναγερμό στο "Ελ. Βενιζέλος" - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Σήμερα Κυρική πρωί έφτασαν στην Ελλάδα, στον αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος Κινέζοι τουρίστες. Ανάμεσά τους και μία ομάδα, περίπου επτά τον αριθμό, οι οποίοι έρχονταν από την Ουχάν, την πόλη που ξεκίνησε ο νέος κοροναϊός. 

Το γκρουπ των τουριστών έφτασε στις περίπου 11.15 το πρωί. Η ξεναγός που θα αναλάμβανε να τους ξεναγήσει στη χώρα μας ενημέρωσε αξιωματικό της ασφάλειας αεροδρομίου, ο οποίος και κίνησε όλες τις διαδικασίες. Αμεσως, οι αρχές τέθηκαν σε συναγερμό. Μετέβη εκεί εσπευσμένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του αεροδρομίου για να κάνουν τον σχετικό έλεγχο.

Όπως τελικά έγινε γνωστό, οι τουρίστες δεν νοσούν. Εξετάστηκαν από το ΚΕΛΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ) και αποδείχθηκε ότι δεν είναι ασθενείς κι αναμένεται να αναχωρήσουν για τη Σαντορίνη. 

Κικίλιας: Είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας

Όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί και στη χώρα μας για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαιτίας του, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα "πιστόλια". Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».  

Για το θέμα της γρίπης, είπε ότι στη χώρα μας πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.050.000 πολίτες και φέτος έχουν ήδη εμβολιαστεί 3.100.000. 

«Έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας άκουσαν και εμβολιάστηκαν. Και αυτό έχει χτίσει ένα τοίχος ανοσίας για την κοινή γρίπη. Σήμερα υπάρχουν 140.000 εμβόλια στον ΕΟΦ αν χρειαστεί, παρότι έχει περάσει η εμβολιαστική περίοδος, να διατεθούν» τόνισε και αναφέρθηκε και στις 38 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν ήδη περάσει στο ΕΚΑΒ που ελέγχει κάθε μέρα τη διάθεση τους.

Στην Ευρώπη ο κοροναϊός

Σύμφωνα με το Russia Today, μια Κινέζα αεροσυνοδός νοσηλεύεται στη Βιέννη με συμπτώματα γρίπης και εξετάζεται για τον νέο κοροναϊό. Κατά τις ίδιες πηγές, η αεροσυνοδός είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ουχάν. 

Η Γαλλία μέχρι στιγμής παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα κοροναϊού. Το γεγονός επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα κοροναϊού σε όλο τον κόσμο έσπασαν το φράγμα των 2.000. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Κίνα, αλλά τις τελευταίες ώρες υπάρχουν επίσημες αναφορές για τρίτο κρούσμα κοροναϊού στις ΗΠΑ, ενώ χθες σήμανε συναγερμός και στη Ρωσία.

Ανησυχητικά τα νέα από την Ουχάν: Αναμένονται τουλάχιστον άλλα 1.000 κρούσματα

Ο δήμαρχος της πόλης Ουχάν στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.000 στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη, βασιζόμενος στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται και δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί σε εξετάσεις, ενώ επισήμανε την τεράστια πίεση που δέχονται οι υποδομές της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζου Ξιανγουάνγκ εξήγησε ότι τα νοσοκομείο της πόλης έχουν δεχθεί περισσότερους από 2.200 ασθενείς, που δεν έχουν μέχρι στιγμή μπορέσει να υποβληθούν σε εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τον νέο κοροναϊό.

Βασιζόμενος σε ένα ποσοστό περίπου 45% θετικών αποτελεσμάτων, «είναι πιθανόν να προστεθούν 1000 κρούσματα στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται ήδη» σημείωσε, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η τοπική κυβέρνηση της Ουχάν θα εντείνει την κατασκευή ειδικών νοσοκομείων για να διαχειριστεί τους ασθενείς, είπε επίσης ο δήμαρχος της Ουχάν.

Η πίεση για προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό όπως ειδικές προστατευτικές στολές, μάσκες και γυαλιά έχει μετριαστεί, όπως εξήγησε, χάρη εν μέρει στις δωρεές από ιδιώτες.

Η Ουχάν, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τεθεί σε εικονική καραντίνα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την επιδημία.

Εικόνες από τους διαδρόμους νοσοκομείων που κατακλύζουν ασθενείς έχουν κυκλοφορήσει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως τα λαχανικά.

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα

Τα τελευταία νέα απο την Ασία αναφέρουν πως ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 56 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους.

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μα Σιαογουέι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Μα στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.

Ο ιός που θεωρείται ότι ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν όπου πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα, έχει εξαπλωθεί σε κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People's Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε σήμερα ξημερώματα πως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον ιό ανέρχεται σε 56, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα μέχρι και το Σάββατο.

Νωρίτερα η επαρχία Χουμπέι, όπου ξέσπασε ο ιός, ανακοίνωσε 13 νέους θανάτους, ενώ επίσης στην Σαγκάη καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος.

Στον αντίποδα οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, αναθεώρησαν σήμερα την απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή, αφού νωρίτερα ήταν η πρώτη πόλη στη χώρα που ανακοινώνει μια τέτοια ενέργεια έξω από την περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, οι αρχές της πόλης των 5,6 εκατ. κατοίκων διευκρίνισαν ότι τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλούν προσωρινά προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να εξηγούν για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή αυτή. Η Σαντόου απέχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ιού και τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα από την Πέμπτη.

Οι αρχές ζητούν να αποφεύγονται οι χειραψίες λόγω του κοροναϊού

Οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, σε μήνυμα που εστάλη σε χρήστες κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα, το Πεκίνο θα καθυστερήσει την επανέναρξη λειτουργίας παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, όπως ανέφερε σήμερα το κρατικό Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας (CNR) στην επίσημη ιστοσελίδα του. Στόχος είναι να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με το CNR. Τα σχολεία είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. 

Εκκενώνεται το προξενείο των ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταφέρει το προσωπικό στο αμερικανικό προξενείο στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα προσφέρει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, πρόσθεσε.

Κλείνουν Disneyland και Ocean Park στο  Χονγκ Κονγκ

Στο μεταξύ, τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από σήμερα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο. Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

Πρώτο «ύποπτο» κρούσμα στον Καναδά

Ένα πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, το πρώτο κρούσμα στον Καναδά, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αρχές του Οντάριο.

«Έχουμε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εδώ» στο Τορόντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εϊλίν ντε Βίλα, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της μητρόπολης του Οντάριο.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο. Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα, δήλωσε η Μπάρμαρα Γέϊφ, αξιωματούχος στον τομέα υγείας της επαρχίας του Οντάριο.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα