Ανησυχία από τα μπαράζ εμπρησμών σε ΙΧ - Τι φοβάται η ΕΛΑΣ

Ανησυχία από τα μπαράζ εμπρησμών σε ΙΧ - Τι φοβάται η ΕΛΑΣ

Ανησυχεί ιδιαίτερα η ηγεσία της Αστυνομίας από τα μπαράζ εμπρησμών, καθώς και την αναδιοργάνωση, που παρατηρείται, του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Οι αξιωματικοί των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πιθανότητα «μεταμόρφωσης» και δημιουργίας μιας νέας και πιο επικίνδυνης γενιάς τρομοκρατών. 

Το τελευταίο συνεχόμενο εμπρηστικό μπαράζ επιθέσεων ανέσυρε από την μνήμη αρμόδιων αξιωματικών την… αφετηρία ενεργειών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία μετεξελίχθηκε σε τρομοκρατική οργάνωση. Το 2008 η συγκεκριμένη τρομοκρατική επωνυμία είχε προβεί σε 13 εμπρηστικές επιθέσεις σε 11 περιοχές της Αθήνας σε βάρος αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, τραπεζών, εταιρειών και οχημάτων της αστυνομίας. Από τα γκαζάκια όμως πέρασε στις εκρηκτικές «κατσαρόλες», φακέλους και βιβλία.

Οι εμπρηστικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν σε κεντρικά σημεία περιοχών της Αθήνας, χωρίς να γίνουν αντιληπτές πριν, ακόμη και μετά την εκδήλωσή τους, με την αστυνομική αντίδραση να είναι ισχνή έως ανύπαρκτη και απόλυτα ελλειμματική τις νυχτερινές ώρες. Οι επιθέσεις είναι μια αντιεξουσιαστική εκδίκηση για τις εκκενώσεις των καταλήψεων Βανκούβερ, Κουβέλου, Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη, για τις επαναλαμβανόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και την μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως εκτιμούν αρμόδιοι αξιωματικοί, και συμπληρώνουν πως υπάρχει μία επιδίωξη των αντιεξουσιαστών να στρέψουν την κοινωνία εναντίον της αστυνομίας στοχεύοντας οχήματα και περιουσίες απλών πολιτών.

«Χαρτογράφηση» των… νεαρών αχαρτογράφητων

Αυτή η ανησυχητική κλιμάκωση προκάλεσε μία ακόμη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου εξελίχθηκε σύσκεψη παρουσία του με αξιωματικούς των περιφερειακών Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμη σχεδιασμός αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων επιθέσεων και καταστροφών.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως πρέπει να ενισχυθεί το τοπικό πληροφοριακό δίκτυο και να ενισχυθούν οι αστυνομικές περιπολίες σε συγκεκριμένα και στοχευμένα σημεία της πόλης.

Επισημάνθηκε πως από την έναρξη των αστυνομικών επιχειρήσεων εκκενώσεων κτιρίων υπό κατάληψη, επεισοδίων και επιθέσεων, στο πλαίσιο προσαγωγών και συλλήψεων διαπιστώνεται πως το 75% είναι ηλικίας από 15 έως 22 χρόνων, αχαρτογράφητοι, δηλαδή δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και μόλις το 25% ήταν χαρτογραφημένο.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για ανησυχητική ανανέωση του αντιεξουσιαστικού δυναμικού, ποσοτική, ηλικιακή και ποιοτική, η οποία έχει προκαλέσει μια ευχέρεια στη διασπορά και διάχυση ενεργειών αλλά και εξάπλωση του αντάρτικου πόλης. Τέτοια χαρακτηριστικά ατόμων είχαν καταγραφεί και μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα από εμπρηστές μετατράπηκαν σε βομβιστές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο διαπιστώνουν ένα ενιαίο «παλιό» κέντρο συντονισμού επιθέσεων που έχει στρατολογήσει και κατευθύνει νεαρά άτομα στην εκδήλωσή τους. Γι αυτό το λόγο δόθηκαν εντολές για μία συντονισμένη αστυνομική έρευνα χαρτογράφησης της νέας «δεξαμενής» πριν αυτή ξεχειλίσει επικίνδυνα.

Νέα εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητα στο Κολωνάκι

thetoc

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

-
Σχολιάστε το άρθρο: