Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Χίο, Λέσβο, Σάμο για το προσφυγικό

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Χίο, Λέσβο, Σάμο για το προσφυγικό

Με μεγάλη συμμετοχή η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το πρόβλημα του μεταναστευτικού και τα σοβαρά ζητήματα που δημιουργεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η κινητοποίηση στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο είναι η αρχή μιας σειράς που έχουν αποφασίσει οι κάτοικοι των νησιών διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση και ζητώντας την αποσυμφόρηση των νησιών τους. 

Η μεγάλη συγκέντρωση της Χίου

Στη συγκέντρωση των κατοίκων της Χίου πολλοί έδωσαν το παρών στην πλατεία Βουνακίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με παρατεταμένο χειροκρότημα στο Χαλκειός που 3 χρόνια τώρα σηκώνει το βάρος του μεταναστευτικού και συνεχίζεται με ομιλίες φορέων.

 Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η μία επιχείρηση μετά την άλλη κατάβασε ρολά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προσφυγικό. Ακόμα και στην Προκυμαία, την επιχειρηματική δηλαδή ζώνη που ακολουθεί τελευταία τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα καφέ στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά από αυτό.  

Στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα νεκρώνει η Λέσβος για να παραμείνει ζωντανή και χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν η πρώτη φάση κινητοποιήσεων για το μεταναστευτικό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη συμμετοχή του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου εξελίχθηκε με παλμό και τη συμμετοχή όλων των Δήμων του νησιού. Από χθες 22 Ιανουαρίου έκλεισαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων και στις 12 το μεσημέρι συγκεντρωθήκαν όλοι οι φορείς της πόλης. Όλοι αποφάσισαν ότι ανάλογα με τη στάση της Κυβέρνησης  και τα αποτελέσματα των συναντήσεων θα υπάρχει κλιμάκωση.

Στη Σάμο

Το σύνθημα που επικρατούσε στη μεγάλη συγκέντρωση της Σάμου ήταν «Η Σάμος είμαστε όλοι εμείς», με χιλιάδες πολίτες να απευθύνουν διαμαρτυρόμενοι για το μεταναστευτικό το δικό τους μήνυμα. Η πρόσκληση για την επιτόπια κινητοποίηση στη Σάμο είχε απευθύνει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος. «Η Λύπη και ο Θύμος δεν αρκούν και δεν οδηγούν πλέον, η συνεννόηση και η δυναμισμός της ενότητας μας θα δώσουν λύση» είπε ανάμεσα σε άλλα.

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη

O Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το διογκούμενο πρόβλημα και να δώσει λύσεις ανακούφισης των νησιών.  Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες των περισσότερων δήμων του Βορείου Αιγαίου, ενώ την Πέμπτη θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για hotspot – φυλακές στα νησιά των 5000+ ανθρώπων. Παράλληλα, ζητούν μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και μετά προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να προωθηθούν.

Μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη οι δήμαρχοι των Αιγαιοπελαγιτών (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών , τη Βουλή και Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η κινητοποίηση των συλλόγων των νησιών στην Αττική.

 

 

Πηγή: lesvosnews, politischios, samos24.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα