Αριθμοί – εφιάλτης: Σκάνε από υπεράριθμους μετανάστες οι δομές

Αριθμοί – εφιάλτης: Σκάνε από υπεράριθμους μετανάστες οι δομές

Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική τής εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, επιμένοντας και την εβδομάδα που μας πέρασε να στέλνει καραβιές με μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, το γεγονός ότι είχαμε περίπου 600 νέες αφίξεις σε δομές φιλοξενίας, τη στιγμή που στο Αιγαίο επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου “Ηφαιστίωνας” δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου ο αριθμός των παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στις δομές να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 60.000.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, η απογραφή στις 09 Ιανουαρίου 2020 εδειξε ότι σε 34 δομές διαχείρισης ΕΔ, διαμένουν 59.859 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 32.480 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω και Ηλεία έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

 

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 09 Ιανουαρίου 2020 ανέλαβαν το έργο της παροχής 39.380 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 243 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

 

Για να αντιληφθείτε την μεταβολή, στις 02 Ιανουαρίου 2020 διέμεναν σε 34 δομές διαχείρισης ΕΔ, 59.225 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 31.738 ατόμων.

 

Η απογραφή της 28ης Δεκεμβρίου έδειχνε ότι διέμεναν 58.383 ενώ στην αμέσως προηγούμενη απογραφή, στις 19 Δεκεμβρίου διέμεναν σε 34 δομές διαχείρισης ΕΔ, 57.855 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 30.350 ατόμων .

www.enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα