Ζηνοβία, Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμία: Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία

Ζηνοβία, Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμία: Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία

Στην κυκλοφορία δόθηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η νέα εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας που είχε κλείσει και στα δύο ρεύματα, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Σημειώνεται, ότι τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. 

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιοχή Καλοπούλα, στο ρεύμα προς Υμηττό. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «Νέα Οδός» εκτιμάται ότι σε δυο ώρες θα ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση και θα λήξουν οι εκτροπές στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στο ρεύμα προς Αθήνα: Σε τμήμα 10 χλμ. από τα ΣΕΑ Σείριος έως και το 37ο χλμ., δόθηκαν υπηρεσίες οδικής ασφάλειας και πλέον με εντολή της τροχαίας και συνοδεία εκχιονιστικών τα οχήματα κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα. Η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει περισσότερο από μια ώρα.

Στο ρεύμα προς Λαμία: Σε τμήμα περίπου 1,5 χλμ. μετά τα διόδια Αφιδνών, στα οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί ολοκληρώθηκε η παροχή οδικής βοήθειας και συνοδεία εκχιονιστικών κινούνται στο ρεύμα προς Λαμία. Η ομαλοποίηση εκτιμάται άμεσα.

Στα ΙΧ που βρίσκονται στο τμήμα από Καπανδρίτι έως και Μαλακάσα, προσφέρονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας συνοδεία περιπόλων και εκχιονιστικών μηχανημάτων.
Στις Αφίδνες ο Καραμανλής

Στις Αφίδνες στο σημείο λίγο μετά τα διόδια όπου διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της έντονης χιονόπτωσης μετέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ.Καραγιάννη.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης όσο το δυνατόν συντομότερα και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων.



 


Νωρίτερα ...

 

Σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα, προχωρά η αστυνομία.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής και Μαρτίνου διακόπτεται η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν από τα Οινόφυτα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νέας Οδού:

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς, ότι έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής & Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα. Ειδικά για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως τη λήξη των φαινομένων.

Θα υπάρχει διαρκής ανανέωση των ενημερώσεων ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων.

Αποκλείστηκαν οδηγοί στα χιόνια

Η Ζηνοβία σαρώνει τη χώρα με τη χιονόπτωση να είναι έντονη στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων και τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα ή πηγαίνουν σημειωτόν, εδώ και μια ώρα περίπου.

Καλό θα είναι όσοι μπορούν να αποφύγουν την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας τις επόμενες ώρες για να μην ταλαιπωρηθούν.

Η χιονόπτωση είναι συνεχής από το Μαρτίνο μέχρι και την Υλίκη, όπου εδώ και ώρες δίνεται πραγματική μάχη με τα καιρικά φαινόμενα ώστε να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα υπάρχουν ακινητοποιημένα λεωφορεία και φορτηγά στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της Υλίκης. Τα μεγάλα οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί από την Τροχαία στη δεξιά λωρίδα, έτσι ώστε να διεξάγεται η κυκλοφορία των ΙΧ στην αριστερή.

Συγκεκριμένα λόγω της κακοκαιρίας, δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών.

«Είναι μια δοκιμασία σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Θανάσης Καρακάτζας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει πως «στο εθνικό δίκτυο έχουμε μια πολύ μεγάλη πίεση που επιβάλλουν τα καιρικά φαινόμενα και ειδικά στο τμήμα από τη Θήβα μέχρι την Τραγάνα».

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, ο κ. Καρακάτζας τονίζει πως «χιονίζει ακατάπαυστα στα κεντρικά και στα βόρεια του νησιού, ενώ το χιόνι σε ορεινά χωριά φτάνει και το ενάμισι μέτρο. Εργάζονται ήδη από την νύχτα μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων και μισθωμένα ιδιωτικά οχήματα δίδοντας μια πραγματική μάχη και περιμένουν να υπάρξει μια μικρή ύφεση για να μπορέσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση στα χωριά».

Ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ακόμη ότι τις τελευταίες δύο ώρες υπάρχει πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όπως επίσης υπάρχει ιδιαίτερα πυκνή χιονόπτωση στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά πάνω από την Σπερχειάδα και στην ορεινή δυτική Φωκίδα και σε χωριά της Βοιωτίας.

Εγκλωβίστηκαν 13 άτομα στη Βοιωτία

Τα 13 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, λόγω της χιονόπτωσης, στην Στεφάνη Βοιωτίας είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα άτομα αυτά απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματά τους, που είχαν ακινητοποιηθεί στην επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας, στο ύψος της Στεφάνης, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησαν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι στα Χανιά

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια.

Προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και ειδικότερα στην Κοινότητα Πλαταιών αλλά και στις Κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου όπου η χιονόπτωση είναι έντονη. Μάλιστα στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθεί ασθενής στο νοσοκομείο της Θήβας.

Χωρίς ρεύμα είναι οι κοινότητες στην περιοχή της Θίσβης ήτοι Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια και οι παραλιακοί οικισμοί όπως και η Κοινότητα Αμπελοχωρίου. Ήδη συνεργεία της ΔΕΗ κινούνται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ παραμένει και σήμερα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ .Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ο χιονιάς

Aισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας είναι πλέον η επέλαση της κακοκαιρίας Ζηνοβία, που προκαλεί ισχυρές βροχές, έντονες χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Από το πρωί της Δευτέρας σημειώνονται βροχοπτώσεις στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα νοτιοανατολικά ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας.

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές που κατά τόπους ξεπερνούν από 130 χλμ/ώρα (Παξιμάδα Καρύστου – 140 χλμ/ώρα, Πόρτο Τήνου – 132 χλμ/ώρα), πνέουν στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο της Δευτέρας 30/12, ενώ ύφεση θα παρουσιάσουν κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης 31/12.

Σύμφωνα με το meteo.gr, για σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη καθώς και στην Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία.

Ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) καθώς και τα σημαντικότερα φαινόμενα που αναμένονται έως το βράδυ της Δευτέρας 30/12 παρουσιάζεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Οι άνεμοι στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που κατά τόπους θα φτάνουν τα 10 μποφόρ. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου η ένταση του ανέμου θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ.

.

Στην Αττική, οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Την Τρίτη, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στο Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Έντονα φαινόμενα έφερε η Ζηνοβία

Όπως υπογραμμίζει το meteo.gr, από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας σημειώνονται ισχυρές βροχές 12 στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Παράλληλα, χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα ορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς ενώ καταγράφηκαν και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά, στους Ποταμούς Λασιθίου η βροχόπτωση που έπεσε σε διάστημα περίπου 12 ωρών έφτασε τα 64 χιλιοστά, ενώ ακολούθησε το Τζερμιάδο Λασιθίου με 52 χιλιοστά.

Επίσης, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο με ισχυρότατες ριπές που στην Παξιμάδα Καρύστου έφτασαν τα 140 χλμ/ώρα. Στον σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε τους 8 σταθμούς που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα