Τι να κάνετε αν πέσετε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Τι να κάνετε αν πέσετε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας μαστίζει όλες τις κοινωνίες, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φύλο, επάγγελμα, μορφωτικό επίπεδο, κοινωνική τάξη.

Παρόλο που θεωρούμε πως η κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα προόδου σε θέματα βίας και κακοποίησης, τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά.

Στη χώρα μας, το 34,7% των παντρεμένων, το 37,6% των διαζευγμένων και το 48,1% των σε διάσταση συζύγων έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας από συζύγους τους, ενώ το 66,32% των θυμάτων αφορά σε γυναίκες. Σημειώνεται ότι αυτά τα ποσοστά είναι αντιπροσωπευτικά, όχι όμως απόλυτα, καθώς πολλά θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τις πράξεις βίας που υφίστανται λόγω φόβου αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου που πολλές φορές επακολουθεί.

Αν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ή γνωρίζετε ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο που κακοποιείται συστηματικά, μπορείτε να κάνετε τα εξής για να καταγγείλετε το γεγονός ή να λάβετε ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική:

Να καλέσετε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) ή να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές.

Να τηλεφωνήσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (197).

Αν το θύμα είναι γυναίκα, να καλέσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ή να στείλετε e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν το θύμα διατρέχει κάποιο κίνδυνο ή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει διαμονή, η Γενική Γραμματεία Ισότητα των Φύλων διαθέτει ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

Αν το θύμα είναι ανήλικο, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου δασκάλου του, ο οποίος εκ του νόμου είναι υποχρεωμένος να προβεί σε καταγγελία.

Επισημαίνουμε πως, σε περίπτωση καταγγελίας, ο αστυνομικός έχει καθήκον εχεμύθειας και οφείλει να ενημερώσει το θύμα για τους φορείς που μπορούν να το βοηθήσουν. Επίσης, δεν απαιτείται η υποβολή έγκλησης αλλά το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα, υπάγεται στην αυτόφωρη διαδικασία και δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου από το θύμα..

Τέλος, αναφέρουμε πως, σύμφωνα με το νόμο, ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται:

η σωματική κάκωση/βλάβη.

η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

η ψυχολογική βία, όπως ο εξαναγκασμός, η δυσφήμιση, η συκοφαντία και η λεκτική προσβολή, η παρενόχληση, ο εξευτελισμός, η παραμέληση, η απομόνωση, οι πράξεις ζήλειας, η απειλή, η επίμονη καταδίωξη (stalking), η ψυχική κακοποίηση.

η οικονομική βία, όπως η ζημία περιουσίας, η κλοπή προσωπικής περιουσίας, ο περιορισμός της ατομικής ελευθερίας, η οικονομική εξάρτηση, η άρνηση καταβολής διατροφής, η καταναγκαστική εργασία σε οικιακές εργασίες.

Ας μην ξεχνάμε: όσο η βία δεν καταγγέλλεται, τόσο θα διαιωνίζεται.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα