Δυο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Δυο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Δύο χρόνια μετράνε σήμερα από την ανείπωτη τραγωδία στην Μάνδρα

Το βροχερό πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 2017 που ξημέρωσε στην Μάνδρα της Αττικής οι κάτοικοι παρακολουθούν με ανησυχία τις έντονες καιρικές συνθήκες, κανείς δεν φανταζόταν ωστόσο το μέγεθος των καταστροφών που θα «έφερνε» η βροχή.Σχετικά άρθρα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση της πόλης η οποία διαρρέεται από δύο μεγάλα ρέματα δημιούργησαν ένα «τέρας» κακοκαιρίας που σάρωσε ολόκληρη την περιοχή.

Κατεστραμμένα σπίτια, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι,αποτέλεσμα οι 24 νεκροί. Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος και συνεχίζει σήμερα, δυο χρόνια αργότερα, να πενθεί τις αδικοχαμένες ζωές για τις οποίες κανείς δεν έχει ακόμα τιμωρηθεί.

Το χρονικό της καταστροφής

Το πρωινό της Τετάρτης λίγο μετά της 10 η τότε αντιπεριφερειάρχης Ρένα Δούρου, φοβούμενη για πιθανές καταστροφές απ’την κακοκαιρία, κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι αρχίζουν να θορυβούνται, η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή. Η τραγωδία όμως ξεκινάει με την εύρεση του πρώτου νεκρού, τα ΜΜΕ αρχίζουν να διαδίδουν την είδηση για μια νεκρή γυναίκα που εντοπίστηκε.

Αμέσως μετά εντοπίζουν και δεύτερο νεκρό και η τραγωδία ξεκινά. Μέχρι της 2 περίπου το μεσημέρι οι αρχές μετρούσαν εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο κρατικός μηχανισμός της χώρας και η κυβέρνηση καταβάλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος και να προφυλάξουν την περιοχή.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται.

Καθηγητές γεωλογίας και ειδικοί μιλούν αρχίζουν να μιλούν στον τύπο, όλοι υποστηρίζουν ότι η φύση είχε «προειδοποιήσει» για τις πλημμύρες.

Οι ανευρέσεις νεκρών συνεχίζονται κατά την διάρκεια της μέρας και όλη η Ελλάδα παρακολουθεί παγωμένη» τις εξελίξεις. Στης 18:30 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει με ένα έκτακτο διάγγελμα εθνικό πένθος.

Τις μέρες που ακολουθούν η Μάνδρα μοιάζει με μια πόλη-φάντασμα. Οι κάτοικοι και οι οικογένειες των νεκρών μιλούν στις τηλεοπτικές κάμερες, στη περιοχή καταφθάνουν καθημερινά αρχηγοί κομμάτων και βουλευτέ

«Δεν έχουμε σπίτια να μείνουμε» 

Στη δημοσιότητα έρχονται πληροφορίες για έναν απ΄τους πρώτους νεκρούς που εντοπίστηκαν.

Πρόκειται για τον Γιάννη Ρούμελη έναν οδηγό που προσπαθούσε να φτάσει στην δουλειά του. «Βοήθεια! Νερό! Πνίγομαι!» φώναζε στο τηλέφωνο ο άτυχος άνδρας λίγο πριν παρασυρθεί απ’το επιθετικό ρεύμα.

Παράθεση ευθυνών – Ποινικές διώξεις:

Την έρευνα της υπόθεσης είχε αναλάβει η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, που την έφερε σε πέρας ασκώντας τις ποινικές διώξεις και θεμελιώνοντας τις κατηγορίες σε βάρος της Ρένας Δούρου και των λοιπών με πολυσέλιδο πόρισμα.

Πλην της τέως περιφερειάρχη κατηγορούμενοι είναι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, οι τότε δήμαρχοι της Περιοχής, Ελευσίνας, Μάνδρας και Μεγάρων και οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και υπάλληλοι των δασαρχείων.

Στο πόρισμα των 62 σελίδων που δημοσιεύτηκε η εισαγγελέας κάνει λόγο για «εγκληματικές ελλείψεις κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων.» και για προειδοποιήσεις σχετικά με την νεροποντή οι οποίες δεν λήφθηκαν ποτέ υπόψη. Τονίζεται επίσης η ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων και οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής.

Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν σε απολογία στις 24 Ιανουαρίου 2020.

Ανακατασκευές:

Τους επόμενους μήνες μετά την καταστροφή έγιναν προσπάθειες για την ανακατασκευή και την κάλυψη των ζημιών.

Ένας απ’τους πρώτους ανθρώπους που μετέβη στο σημείο ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης προκειμένου να δει από κοντά τι υπέστησαν οι κάτοικοι στις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού περπάτησε στους δρόμους της Μάνδρας για να δει και ο ίδιος τις ζημιές από της κακοκαιρία και ενημερώθηκε προσωπικά για τις καταστροφές που έγιναν, με τους κατοίκους της πόλης να τον συναντούν και να τον ευχαριστούν θερμά για τη στήριξη που τους παρέχει.

Στελέχη από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, το «Καραϊσκάκη» και το Προπονητικό Κέντρο του Ρέντη επισκέπτονταν πολύ συχνά την περιοχή και συντόνιζαν επιτόπου τις προσπάθειες, μαζί με τον αντιδήμαρχο του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας κ. Περικλή Ρόκα, ο οποίος είναι και φίλαθλος της ομάδας.

Με χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να καθαρίσουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις αυλές των σπιτιών.

Μάλιστα, βοήθησαν και κατοίκους της περιοχής να βρουν στα χαλάσματα των σπιτιών τους χρυσαφικά και χρυσές λίρες που τα είχαν σκεπάσει οι λάσπες τα φορτηγά μετέφεραν λάσπες και υλικά από την πόλη στη χωματερή.

«Καρδιοχτυπούν» οι κάτοικοι σε κάθε κακοκαιρία καθώς οι μνήμες απ΄την τραγωδία είναι ακόμα ζωντανές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Χρήστο Στάθη,τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν στην περιοχή πριν περίπου 8 μήνες έχουν ολοκληρωθεί.

Από τον Νοέμβρη θα ξεκινήσουν και έργα οδοφωτισμού.

 

parapolitika

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα