Βγήκαν τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ - Νέα ένταση νωρίτερα - Αναφορές για τραυματίες

Βγήκαν τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ - Νέα ένταση νωρίτερα - Αναφορές για τραυματίες

Αποχωρούν οι φοιτητές από την ΑΣΟΕΕ με συνθήματα και πορεία προς το Πολυτεχνείο. 

Νωρίτερα, είχαν αποχωρήσει και οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν. 

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινα ρίψεις μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνονας ρήση χημικών.  Όλα αυτά γίνονται λίγες ώρες μετα την απόφαση της συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστήμιο για μια εβδομάδα

Νέα ένταση επικράτησε γύρω στις 14.00 το μεσημέρι στην περιοχή έξω από την ΑΣΟΕΕ, καθώς αρκετοί νεαροί βρίσκονται λίγα μέτρα μακρυά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Οι νεαροί πέταξαν πέτρες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για προπηλακισμούς κατά δημοσιογράφων αλλά και καθηγητών από την Αστυνομία.   

Περίπου 80 νεαρά άτομα και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΟΕ), που παραμένει κλειστό μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου.

Στο σημείο βρίσκεται και η Σοφία Σακοράφα αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και Νίκος Φίλης.  

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν μέχρι λίγα λεπτά πριν τις δύο μέσα στο χώρο της ΑΣΟΕΕ, ενώ μέσα παραμένουν περίπου 80 άτομα, τα οποία φωνάζουν συνθήματα και άνοιξαν πανό. Είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις εάν θα ακολουθήσει νέα επέμβαση της αστυνομίας ή όχι. 

Νωρίτερα, ομάδα ατόμων επιτέθηκε έξω από την ΑΣΟΕΕ με πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους νεαρούς.

Η ομάδα των ατόμων κινήθηκε προς την ΑΣΟΕΕ, η οποία είναι κλειστή με απόφαση της Συγκλήτου και φώναξαν συνθήματα. Μόλις εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις οι άγνωστοι συγκρούστηκαν μαζί τους με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Αναφορές για τραυματίες

Για έξι φοιτητές - τραυματίες έκανε λόγο μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, του οποίου τα παιδιά βρίσκονται εντός της ΑΣΟΕΕ.

Ο κ. Παπανικολάου διευκρίνισε ότι ένας φοιτητής έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και πέντε φοιτητές αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου κατήγγειλε ότι στο σημείο έχει φτάσει μόνο μία μηχανή του ΕΚΑΒ ενώ όπως είπε χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ασθενοφόρα.

Υπενθυμίζεται ότι προσωρινό “λουκέτο” στην ΑΣΟΕΕ αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, που με μια λιτή ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής έκανε γνωστό πως η ΑΣΟΕΕ θα μείνει κλειστή από σήμερα Δευτέρα (11.11.2019) έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Φίλης από ΑΣΟΕΕ: Δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε

Μαρτυρία φοιτητή μέσα από την ΑΣΟΕΕ: Η κυβέρνηση θέλει να ζήσουμε ένα νέο Πολυτεχνείο

Η ανακοίνωση από τη Σύγκλητο

“Η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου από 11/11/2019 έως και 17/11/2019. Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση“.

Η έφοδος στην ΑΣΟΕΕ και τα ευρήματα

Η έφοδος της αστυνομίας νωρίς το πρωί της Κυριακής (10.11.2019) στην ΑΣΟΕΕ έγινε μετά τις καταγγελίες πως στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατασκευάζονται βόμβες μολότοφ.

Οι έρευνες κράτησαν ώρες και λίγο πριν από το μεσημέρι η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και video από τα ευρήματά της στην ΑΣΟΕΕ. Οι έρευνες έγιναν σε τρεις εσωτερικούς χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου που τελούσαν υπό κατάληψη και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για επεισόδια και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων.

Στους ίδιους χώρους όπου έγιναν οι έρευνες, γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες καθώς και αποθήκευση ή παρασκευή αντικειμένων και μηχανισμών που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα