Θεσσαλονίκη: Ημέρα εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Θεσσαλονίκη: Ημέρα εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

«Είμαστε όλοι εδώ για να διαφυλάξουμε και να αναμοχλεύσουμε την εθνική μνήμη γιατί όπως είναι γνωστό, έθνος που δεν έχει μνήμη, δεν έχει μέλλον» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης.

«Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν μια τραγική στιγμή για τον ελληνισμό, ίσως η τραγικότερη στιγμή του ελληνισμού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς, οι απόγονοι των ανθρώπων που σώθηκαν, πρέπει να ξεχάσουμε. Η μνήμη μας πρέπει να είναι διαρκής, κοντά στα αθώα θύματα που άφησαν την ψυχή τους στα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας και βεβαίως πάντοτε, με εκδηλώσεις, να τους θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε τον Μικρασιατικό πολιτισμό» είπε ο κ.Καράογλου.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «σήμερα δεν είμαστε εδώ επειδή κάποιοι, πριν από 98 χρόνια επέλεξαν να «συνωστιστούν» στα παράλια της Μικράς Ασίας όπως κάποιοι ήθελαν να μας πουν τα προηγούμενα χρόνια».

«Είμαστε εδώ», συνέχισε, «για να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και έχουμε ιδιαίτερο χρέος να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους γιατί μεγάλο κύμα των προσφύγων εκείνης της εποχής έφτασε εδώ, στον τόπο μας και μας βοήθησε, όλοι μαζί ενωμένοι, να φτιάξουμε τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη και τη σύγχρονη Μακεδονία».

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα αναλάβει να συλλέξει όλες τις μνήμες, όλες τις παραδόσεις , όλη την περηφάνια από τις χαμένες πατρίδες¨.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας υποχρεώσει να παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη» δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου στέλνοντας «ένα μήνυμα στους εθνοαποδομητές της ιστορικής αλήθειας, ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ξαναγράψει την ιστορία όπως θέλει ακολουθώντας την τάση της εθνοαποδόμησης».

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/thessaloniki-imera-ethnikis-mnimis-gia-ti-genoktonia-ton-ellinon-tis-mikras-asias-video/2872944/

Δείτε ακόμα