Σεισμός στην Αθήνα: Τι λέει για τα ρήγματα στην περιοχή ο Ευθύμιος Λέκκας

Μιλώντας στο newsit.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως στην περιοχή όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, υπάρχουν πολλά ρήγματα αλλά δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Εκτίμησε δε ότι μάλλον ο σεισμός των 3,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

«Το επίκεντρο βρίσκεται ανατολικά της Ραφήνας, μέσα στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Υπάρχουν πολλά ρήγματα στην περιοχή, αλλά είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Έχουν δώσει κατά καιρούς σεισμούς οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ. Δεν σχετίζεται το ρήγμα αυτό με το ρήγμα της Πάρνηθας. Δεν μας ανησυχεί καθόλου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά μάλλον πρόκειται για τον κύριο», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως επεσήμανε, μιλώντας επίσης στο newsit.gr, «το επίκεντρο του εντοπίζεται περίπου 8 χλμ ανατολικά από τη Νέα Μάκρη. Πρόκειται για συνηθισμένο στην ελληνική επικράτεια σεισμό. Δεν μας δημιουργεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ή προβληματισμό. Ο νότιος Ευβοϊκός έχει πολλά ενεργά ρήγματα. Δεν μπορούμε προς το παρόν να συσχετίσουμε τον σεισμό με κάποιο συγκεκριμένα ρήγμα, προέρχεται πάντως από κάποιο ενεργό ρήγμα της περιοχής. Δεν μας ανησυχεί πάντως».

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Κώστας Μαρκόπουλος, επίσης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν «δίνει» μεγάλους μισθούς. «Είναι μικρός ο σεισμός. Δεν θα έχει κάποια συνέχεια εκτιμώ. Η περιοχή αυτή, αυτή τη δυναμικότητα έχει. Το πολύ – πολύ να δώσει 4 έως 4,5 Ρίχτερ. Δεν φαίνεται κάτι άλλο από την προϊστορία της. Δεν έχουμε ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο. Δεν μας ανησυχεί. Δεν ανήκει η περιοχή σε επικίνδυνη ζώνη. Και ασφαλώς δεν υπήρχε κίνδυνος να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα. Το 3,8 είναι πολύ λίγο για να ενεργοποιήσει άλλο ρήγμα», επεσήμανε στο newsit.gr.

Πηγή: newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ