Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:13 το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την Αττική. 

Ο σεισμός είχε μικρή διάρκεια και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 3,8 ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν στην θαλάσσια περιοχή στον Ευβοϊκό στ’ ανοιχτά της Νέας Μάκρης. Πιο συγκεκριμένα το επίκεντρο ήταν 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας και 8 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Μάκρης. Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 14,6 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός σύμφωνα με μαρτυρίες έγινε αισθητός στο κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά και σε Γέρακα, Αγία παρασκευή, Ηλιούπολη, Παγκράτι, Βύρωνα, Καλλιθέα. Επίσης στα Μελίσσια, στην Σαλαμίνα, στο Κολωνάκι, στο Μαρκόπουλο, στον Χολαργό, στους Αμπελόκηπους, στο Μενίδι και το Νέο Κόσμο, στα Άνω Πατήσια, στο Μαρούσι αλλά και στην Χαλκίδα.
 
Λέκκας: Υπάρχουν πολλά ρήγματα στην περιοχή

Μιλώντας στο newsit.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως στην περιοχή όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, υπάρχουν πολλά ρήγματα αλλά δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Εκτίμησε δε ότι μάλλον ο σεισμός των 3,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

«Το επίκεντρο βρίσκεται ανατολικά της Ραφήνας, μέσα στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Υπάρχουν πολλά ρήγματα στην περιοχή, αλλά είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Έχουν δώσει κατά καιρούς σεισμούς οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ. Δεν σχετίζεται το ρήγμα αυτό με το ρήγμα της Πάρνηθας. Δεν μας ανησυχεί καθόλου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά μάλλον πρόκειται για τον κύριο», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως επεσήμανε, μιλώντας επίσης στο newsit.gr, «το επίκεντρο του εντοπίζεται περίπου 8 χλμ ανατολικά από τη Νέα Μάκρη. Πρόκειται για συνηθισμένο στην ελληνική επικράτεια σεισμό. Δεν μας δημιουργεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ή προβληματισμό. Ο νότιος Ευβοϊκός έχει πολλά ενεργά ρήγματα. Δεν μπορούμε προς το παρόν να συσχετίσουμε τον σεισμό με κάποιο συγκεκριμένα ρήγμα, προέρχεται πάντως από κάποιο ενεργό ρήγμα της περιοχής. Δεν μας ανησυχεί πάντως».

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Κώστας Μαρκόπουλος, επίσης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν «δίνει» μεγάλους μισθούς. «Είναι μικρός ο σεισμός. Δεν θα έχει κάποια συνέχεια εκτιμώ. Η περιοχή αυτή, αυτή τη δυναμικότητα έχει. Το πολύ – πολύ να δώσει 4 έως 4,5 Ρίχτερ. Δεν φαίνεται κάτι άλλο από την προϊστορία της. Δεν έχουμε ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο. Δεν μας ανησυχεί. Δεν ανήκει η περιοχή σε επικίνδυνη ζώνη. Και ασφαλώς δεν υπήρχε κίνδυνος να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα. Το 3,8 είναι πολύ λίγο για να ενεργοποιήσει άλλο ρήγμα», επεσήμανε στο newsit.gr.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ήταν επιφανειακός σεισμός

"Ο σεισμός ήταν 3,8 Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 8-10 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Μάκρης, στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και γι' αυτό έγινε αισθητός περισσότερο στην ανατολική Αττική" είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1 για τη σεισμική δόνηση που έγινε πριν από λίγο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "ήταν επιφανειακός σεισμός. Πιστεύω ότι είναι από εκείνους που γίνονται συνήθως στον ελλαδικό χώρο. Νομίζω ότι δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα και ιδιαίτερη ανησυχία, όπως φαίνεται και από την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα