Τραγωδία με τρεις νεκρούς στον Πόρο: Μαρτυρίες και ντοκουμέντα - Ποιος είναι ο πιλότος

Τραγωδία με τρεις νεκρούς στον Πόρο: Μαρτυρίες και ντοκουμέντα - Ποιος είναι ο πιλότος

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά, οδηγώντας στον θάνατο τον έλληνα χειριστή του καθώς και τους δύο άλλους ρώσους επιβάτες. Είχε προηγηθεί πρόσκρουση του ελικοπτέρου σε καλώδια, με αποτέλεσμα να προκληθεί μπλακ άουτ στο νησί.  Τις τρεις σορούς εντόπισε κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών λίγο μετά τις 17:30

"Όλα έγιναν ακαριαία μέσα σε δευτερόλεπτα" ανέφερε σε περιγραφή του αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ. "Εκείνη την ώρα ήμουν σε απόσταση περίπου 700 μέτρα από το ελικόπτερο. Εκείνο έκανε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, γύρω στα 50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αμέσως μετά την περιστροφή υπήρξε έκρηξη και έπεσε μέσα στη θάλασσα", συμπλήρωσε ενώ πρόσθεσε πως το σημείο του συμβάντος "βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάνι και για τον λόγο αυτό έσπευσε άμεσα σε αυτό το Λιμενικό".

«Έγινε μία έκρηξη. Τώρα είναι των καλωδίων, είναι του ελικοπτέρου, δεν ξέρουμε. Δεν το είδαμε αυτό, ακούσαμε. Το ελικόπτερο είναι μέσα στη θάλασσα, άνθρωπος δεν έχει βγει ζωντανός. Τώρα, πόσοι ήταν, τι ήταν, ο Θεός κι η ψυχή τους».

Στο σημείο όπου βρίσκεται η άτρακτος του ελικοπτέρου βρίσκονται προληπτικά για λόγους ασφαλείας δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ενώ, σε συνεννόηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με το θάλαμο επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υπάρχει έγκριση για μετακίνηση της ατράκτου σε ασφαλές σημείο προκειμένου να μη δημιουργεί κίνδυνο για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα αλλά και να εξεταστεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Τι είδε ο άνθρωπος που μετέφερε τους επιβαίνοντες στο ελικοδρόμιο

Αυτόπτης μάρτυρας και συγκεκριμένα ο άνθρωπος που μετέφερε με το αυτοκίνητό του τον πιλότο και τους δύο Ρώσους στο ελικοδρόμιο, δήλωσε στο Open TV ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο άτομα ρωσικής καταγωγής, ηλικίας 40-45 ετών ενώ ο πιλότος ήταν μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το ελικόπτερο φάνηκε να έχει προβλήματα από την στιγμή που απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο. «Κάτι δεν πήγαινε καλά. Πήγαινε κάπως περίεργα» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτός είναι ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου που έπεσε στον Πόρο

O πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Γαλατά ήταν ο Ν. Κ.

Ο άτυχος πιλότος προέρχονταν από την Πολεμική Αεροπορία, αφού είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στη σχολή Ικάρων. Ηταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Σε ποια εταιρεία ανήκε το μοιραίο ελικόπτερο και σε ποια είχε εκμισθωθεί

Οι δύο νεκροί Ρώσοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι άλλοι δύο σοροί ανήκουν στους ρωσικής καταγωγής Abramov Mikhail και Davel Akolinin που είχαν εκμισθώσει το ελικόπτερο από τον Γαλατά για να μεταβούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Συγκλονιστικές εικόνες από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που έπεσε στον Πόρο

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ανέλκυση του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά.

Νωρίτερα ανασύρθηκαν οι σοροί των τριών επιβαινόντων. Αρχικά, εντοπίστηκαν οι δύο σοροί ανδρών ρωσικής υπηκοότητας, ενώ λίγο αργότερα ανασύρθηκε από τους δύτες και η σορός του Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου.

Όπως φαίνεται στα πλάνα που συγκλονίζουν το ελικόπτερο έχει καταστραφεί ολοσχερώς και έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της συντριβής του ελικοπτέρου στον Πόρο

Βίντεο-ντοκουμέντο με τη στιγμή της συντριβής του ελικοπτέρου στον Πόρο μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να διαγράφει μια "τρελή πορεία", ενώ βγαίνουν καπνοί από τον κινητήρα.

Ακούγεται ένας ήχος έκρηξης, προφανώς την στιγμή που έρχεται σε επαφή με το ηλεκτροφόρο καλώδιο απο το οποίο παίρνει ρεύμα ο Πόρος και αμέσως μετά το ελικόπτερο πέφτει στη θάλασσα, παρασύροντας στον θάνατο τον Έλληνα κυβερνήτη και τους δύο επιβάτες που μετέφερε, ρωσικής καταγωγής.

Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Είχαν προειδοποιήσει για κίνδυνο πρόσκρουσης ελικοπτέρου στα καλώδια

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο

Γρίφος τα αίτια της τραγωδίας

Το ελικόπτερο φέρεται να απογειώθηκε στις 15:40 και έπεσε στη θάλασσα στη θέση ανάμεσα στην περιοχή Σταύρος και Μπούγια αφού πρώτα προσέκρουσε σε καλώδια που συνδέουν την Πελοποννησο και τον Πόρο. Μετά την πρόσκρουση στα καλώδια ακολούθησε έκρηξη και τελικά η πτώση του ελικοπτέρου στο νερό.

Tην ίδια στιγμή, απροσδιόριστα παραμένουν τα αίτια που οδήγησαν το ελικόπτερο στην πρόσκρουση με καλώδια της ΔΕΗ και έτσι στην τραγωδία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο χειριστής του ελικοπτέρου φέρεται να ήταν ιδιαίτερα έμπειρος. 

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, αναφέρουν ότι το ελικόπτερο είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από το Κρανίδι με ενδιάμεση στάση στο Γαλατά, προκειμένου να παραλάβει ένα άτομο και τελικό προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο χρησιμοποείτο για εκμισθώσεις για εμπορική χρήση, ενώ ήταν τύπου ήταν τύπου Agusta Α-109. 

ΥΠΑ: Το χρονικό του δυστυχήματος 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει ότι ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Το πολίτικο ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly η όποια εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων. Η Υπηρεσία μας θα αναμένει τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Για το αεροπορικό δυστύχημα εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των επιβαινόντων και του πιλότου.

Επτά γεννήτριες στον Πόρο-Ανοιχτό το δρομολόγιο ολη τη νύχτα

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες προκειμένου να μην διαταραχθεί η ζωή στον Πόρο, λόγω της βλάβης στα καλώδια της ΔΕΗ, από την πτώση του ελικοπτέρου, η οποία δεν αναμένεται να επιδιορθωθεί απόψε.

Ωστόσο, με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είναι από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους φορείς, ξεκίνησαν ήδη ηλεκτροπαραγωγές μονάδες για το νησί, ώστε να υπάρχει ρεύμα κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ στήθηκε Συντονιστικό Κέντρο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου, στο οποίο θα είναι διαρκώς παρών και ο δήμαρχος, για τη διαχείριση του περιστατικού.

Με τον συντονισμό της ΓΓΠΠ, μεταφέρονται στον Πόρο συνολικά επτά γεννήτριες πολύ μεγάλης ισχύος και συγκεκριμένα δύο του ΔΕΔΔΗΕ, δύο του Στρατού, δύο της ΕΥΔΑΠ, ενώ μία παραχωρεί ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξειδικευμένα συνεργεία για την επιδιόρθωση της βλάβης και τα υλικά θα φτάσουν στον Πόρο γύρω στις 10 το βράδυ και θα δουλέψουν πυρετωδώς όλη τη νύχτα, ώστε το πρωί να επανέλθει κανονικά το ρεύμα, ενώ για απόψε οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις γεννήτριες.

Το Συντονιστικό κέντρο θα παραμείνει ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα μπορεί να απευθύνεται οποιασδήποτε πολίτης για οτιδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Παράλληλα, με εντολή του κ. Χαρδαλιά θα είναι διαθέσιμο όλη τη νύχτα το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πόρος-Γαλατάς, ενώ, για να αισθάνονται ασφαλείς κάτοικοι και παραθεριστές, μετά από επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και το ΕΚΑΒ, μεταβαίνουν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς και ασθενοφόρα και γιατροί.

Το πρωί της Τετάρτης θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Οι ζημιές στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί τον Πόρο από το Γαλατά είναι εκτεταμένες και η πλήρης αποκατάστασή τους αναμένεται τις πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου, καθώς οι εργασίες των συνεργείων του θα συνεχιστούν πυρετωδώς καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενημερώνει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης του νησιού. Στο μεταξύ, επισημαίνει πως με τη συνδρομή του Στρατού, καταβάλλονται αυτή την ώρα προσπάθειες για να ηλεκτροδοτηθούν με γεννήτριες χαμηλής τάσης κρίσιμες υποδομές του Πόρου.

Ταυτόχρονα, όπως γίνεται γνωστό με την ίδια ανακοίνωση, τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που μεταφέρονται στο νησί, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τα φορτία του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος που συνέβη σήμερα στην περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα