Σαμοθράκη: Τεράστιο το πλήγμα στον τουρισμό του νησιού από τον αποκλεισμό

Τεράστιο είναι το πλήγμα που δέχθηκε με τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό το τελευταίο δεκαήμερο το νησί της Σαμοθράκης, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι ότι η δυσφήμηση του νησιού μπορεί να έχει συνέπειες και για την επόμενη τουριστική περίοδο. Μοναδική ακτίδα αισιοδοξίας το γεγονός ότι το ταχύπλοο «Andros Jet», το πρώτο επιβατικό καράβι που έδεσε από το περασμένο Σάββατο στο νησί, μετέφερε μαζί του αρκετούς νέους τουρίστες.

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού, Γιάννης Γλύνιας, από την Τρίτη 6 Αυγούστου, όταν έδεσε λόγω βλάβης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πλοίο «Σάος», το μοναδικό που εκτελούσε μέχρι τότε τακτικά καθημερινά δρομολόγια προς και από το νησί κι έτσι ξεκίνησαν τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ο τζίρος των επιχειρήσεων στη Σαμοθράκη είναι μειωμένος κατά 60%-70%.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού, όσοι τουρίστες βρίσκονταν στο νησί, είχαν ξεμείνει από χρήματα και δεν ήρθε κανένας καινούργιος, ώστε να τροφοδοτήσει την τοπική οικονομία. Παράλληλα, όπως είναι λογικό, οι ακυρώσεις στις κρατήσεις έφτασαν στο 100%, αφού, όσοι τουρίστες επρόκειτο να πάνε στο νησί, δεν ήθελαν να ρισκάρουν τις διακοπές τους.

«Το πλήγμα για το νησί μας είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς δεν ανατρέπεται με τίποτα. Όλοι οι επιχειρηματίες εφαρμόζουμε εκπτωτικές πολιτικές και κάνουμε, ότι μπορούμε, για να διορθώσουμε την κατάσταση και να φέρουμε κόσμο. Είναι θετικό ότι ήρθαν αρκετοί σήμερα με το καράβι, ωστόσο, φέτος η Σαμοθράκη δε θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό», σημειώνει ο κ. Γλύνιας.

Έφυγαν οι περισσότεροι τουρίστες

Την ίδια στιγμή, από το πρωί του 15αύγουστου, όταν έφτασε το «Andros Jet» στο νησί ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν μαζικά τη Σαμοθράκη, οι τουρίστες που είχαν ξεμείνει σε αυτήν. Πλέον οι περισσότεροι έχουν φύγει, ενώ μέχρι το αργά απόγευμα αναμένεται να φύγουν και οι τελευταίοι. Είναι πολύ σημαντικό ότι από το βράδυ της Τετάρτης τροφοδοτήθηκε και η αγορά της Σαμοθράκης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία έλλειψη σε τρόφιμα ή σε άλλο είδος πρώτης ανάγκης, αφού με το οχηματαγωγό «Άναξ» μετακινήθηκαν φορτηγά.

«Η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα και έχει απόλυτα δίκιο να παραπονιέται», αναφέρει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

Ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία

Μπορεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού και κατά συνέπεια η ομαλότητα στη Σαμοθράκη, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, πρόκειται για μία προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Το «Andros Jet» θα εκτελεί δρομολόγια, μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες στο «Σάος» και στο μικρότερο πλοίο «Σαόνησος» -το οποίο επίσης λόγω βλάβης είναι καθηλωμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το τέλος Ιουλίου-, δύο πλοία που ανήκουν στην ίδια εταιρεία και είναι τα μόνα που συνδέουν τακτικά τη Σαμοθράκη με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κατά τον κ. Βίτσα, τα δύο πλοία παρουσιάζουν πολύ τακτικά βλάβες –μόνο το τελευταίο οκτάμηνο παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 6-7 φορές προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης εξαιτίας βλαβών- και οι επιδιορθώσεις γίνονται με προχειρότητα και χωρίς να περάσουν τα καράβια από ναυπηγείο. \

«Η τραγωδία που ζήσαμε και η ταλαιπωρία τουριστών και κατοίκων της Σαμοθράκης οφείλεται στο ότι ο πλοιοκτήτης δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Τα καράβια δεν περνάνε από ναυπηγείο και η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται με προχειρότητα και με… μπαλώματα. Δε γίνεται σωστά η συντήρηση και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Μόνο το τελευταίο οκτάμηνο αντιμετωπίσαμε 6-7 φορές το ίδιο πρόβλημα. Εδώ και δύο μήνες το ‘’Σάος’’ βγάζει έναν παράξενο καπνό, όταν έρχεται στο λιμάνι μας και το γεγονός έγινε θέμα συζήτησης στο νησί. Το είπαμε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Τις έχουμε επιρρίψει τις ευθύνες που τις αναλογούν και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Βίτσας.

ethnos

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ