Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

Ταρακουνήθηκαν στις 10:57 το πρωί η Κρήτη και η Σαντορίνη από σεισμό 4,8 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε βάθος 55.2 χιλιόμετρα. 

Η δόνηση ήταν σύντομη αλλά έγινε αισθητή από τους κατοίκους των νησιών.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο «ο σεισμός αυτός δεν πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα αν και το μεγέθός του σημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν και άλλοι σεισμοί».

Όπως εξήγησε ο σεισμός ήταν ενδιάμεσου βάθους με εστιακό βάθος 55χλμ. και «αυτοί οι σεισμοί είναι κατά κανόνα μεμονωμένοι και δεν αναμένουμε κατά πασά πιθανότητα μετασεισμούς».

Τι λέει για τον σεισμό ο Ευθύμιος Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο enikos.gr, σχετικά με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Όπως υπογράμμισε, το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σεισμού, ήταν το αρκετά μεγάλο βάθος του (στα 36 χιλιόμετρα) γεγονός που συνεπάγεται ότι αφενός οι εντάσεις στην επιφάνεια ήταν μειωμένες και αφετέρου ότι δεν αναμένεται να υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε, επίσης, ότι ο εν λόγω σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο βόρεια.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο ΟΑΣΠ επιχειρεί σε όλη την Ελλάδα και ο ίδιος ως πρόεδρος εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας.