Δυσκολότερη μέρα η Κυριακή: Κατάσταση ακραίου κινδύνου-59 φωτιές το Σάββατο

Δυσκολότερη μέρα η Κυριακή: Κατάσταση ακραίου κινδύνου-59 φωτιές το Σάββατο

Δύσκολη ημέρα για την Πυροσβεστική η οποία κλήθηκε να επιχειρήσει σε πολλαπλά μέτωπα φωτιάς κάποια  από τα οποία ξέσπασαν μετά το μεσημέρι.

Συνολικά εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα 9 Α/Φ, επτά 7 Ε/Π και επτά 7 PZL. Συνδρομή παρείχαν δεκαέξι (16) υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα Ε/Π του Ε.Σ. καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο

Ολόκληρος ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή με τις σημαντικότερες από τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές που βρίσκονται σε ύφεση να είναι οριοθετημένες 

Πρόκειται για τις φωτιές στην Ελαφόνησο του Νομού Λακωνίας και στον Μαραθώνα Αττικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ύφεση είανι οι δύο πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Ζούμπερι.

Όπως έγινε γνωστό και οι δύο πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο.

Στο Ζούμπερι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους όπου είχε διακοπεί νωρίτερα.

 Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, καθαρά για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.

 Για τον λόγο αυτό μετέβη στο σημείο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νοιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.

Σε ύφεση και η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο η οποία ξέσπασε περίπου στις 18:00 το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση.  

Το Μέτωπο της Κεφαλονιάς

Φωτιά ξέσπασε λιγο μετά τις 18.00 στα Σβορωνάτα, εκτός κατοικημένης περιοχής στην Κεφαλονιά.  Η φωτιά όμως σύμφωνα με το kefaloniapress θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα καθώς ήταν κοντά σε ξενοδοχείο και μόλις δύο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο

Ωστόσο, με την έγκαιρη παρέμβαση Πυρσβεστικής και Εθελοντών αντιμετωπίστηκε άμεσα

Ο καπνός απο τη φωτιά ήταν έντονος στη περιοχή του αεροδρομίου που δυσκόλεψε προσγείωση πτήσης απο το Βερολίνο.

Ελαφόνησος: Φεύγουν επισκέπτες από το νησί

 Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην Ελαφόνησο, όμως, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, «είναι πολλοί οι επισκέπτες του νησιού που αποφάσισαν να φύγουν από την Ελαφόνησο, λόγω της πυρκαγιάς».

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αδαμαντία Τζανετέα, υπάρχει μεγάλη κίνηση στο λιμάνι, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «δυστυχώς, λόγω της αποχώρησης των επισκεπτών, ενδέχεται να πληγεί οικονομικά η Ελαφόνησος».

Όσον αφορά στη φωτιά, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τώρα, τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο».

Πάντως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 45 πυροσβέστες και 15 οχήματα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτρα.

  Τέλος, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν τέσσερα υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Θεσσαλονίκη: Κατασβέστηκε η φωτιά στους Ελαιώνες

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στους Ελαιώνες στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα μέχρι την Τρίτη στο δάσος Σέιχ Σου

 Την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων, στο δάσος του Σέιχ Σου, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

 Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σειχ-Σου), που περικλείεται από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, την Επαρχιακή Οδό Πεύκων- Ασβεστοχωρίου-Εξοχής και την Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Πανοράματος-Χορτιάτη, από σήμερα Σάββατο μέχρι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 07:30 το πρωί.

 Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για την εφαρμογή του μέτρου ορίζονται δεκαέξι σημεία ελέγχου και απαγόρευσης εισόδου, ως εξής: από την ΕΛ.ΑΣ: Στην διασταύρωση της οδού Ελαιώνων με την 17η Νοεμβρίου, πλησίον του υδροστομίου (η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής), έμπροσθεν του αναψυκτηρίου «Λόφος» με απαγόρευση της εισόδου εντός του περιαστικού, στην συμβολή των οδών Εμμανουήλ Παππά (Ασβεστοχώρι) με την δασική οδό Φιλίππειο-Εξοχή, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (έξοδο προς χωριό Εξοχή), την διασταύρωση Εξοχής (έξοδο χωριού) προς Ξενοδοχείο «Φιλίππειο».

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία: στην συμβολή της οδού Ανθέων με το δρόμο προς Φιλίππειο-Εξοχή στο Επταπύργιο, έμπροσθεν γηπέδου Κεραυνού (η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πολίτες που κατευθύνονται στο ξενοδοχείο «Φιλίππειο»), στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται επί της οδού Νεαπόλεως-Ρετζικίου, αμέσως μετά τον κόμβο Κ6 Νεαπόλεως της Περιφερειακής οδού και δεξιά (πρώην Πορσελάνα), Θέατρο Δάσους, στην είσοδο του δασικού δρόμου παραπλεύρως του Π.Κ. Κέδρινου Λόφου (Λυόμενο) και επί της αερογέφυρας της περιφερειακής οδού στην προέκταση της οδού Χρ. Περραιβού προς το δάσος, στην Άνω Τούμπα.

Με την χρήση εμποδίων: στην είσοδο του δασικού δρόμου προς τον Λόφο Αντωνιάδη έξοδος κόμβου Νεάπολης (100 μ. μετά το φανάρι του κόμβου με κατεύθυνση ανατολικά στην περιφερειακή), στο δασικό δρόμο που βρίσκεται δεξιά στην έξοδο της αερογέφυρας Κατσιμίδου (προς τα δυτικά) προς την περιφερειακή οδό στον κόμβο Κ8 Τριανδρίας, στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται στην προέκταση της οδού Διαγόρα στο Κρυονέρι Άνω Τούμπα, πάνω από την περιφερειακή οδό, προς το χώρο αναψυχής, στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται 200 μέτρα πριν τον κόμβο Τούμπας επί της Περιφερειακής οδού, με κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά, πλησίον της εισόδου της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται έναντι στρατοπέδου «Παπαπασχάλη» στο Πανόραμα.

 Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Χαλκιδικής

Την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στις περιοχές: Χερσόνησο Κασσάνδρας-Περιοχή Μεσονήσι, κορυφογραμμή από Κασσανδρινό μέχρι Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Χερσόνησο Σιθωνίας-Κορυφογραμμή από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι Συκιά, Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη-Κάκαβος από σήμερα Σάββατο μέχρι Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 7.00 το πρωί.

Σε συναγερμό και την Κυριακή: Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος

Αύριο Κυριακή προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4.

  Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

      Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

      Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

      Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

      Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν έως το τέλος της εβδομάδας 

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν έως το τέλος της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, και παρουσιάζει την πρόγνωση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα, η ατμόσφαιρα θα παραμείνει θερμότερη έως και 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου από την μέση τιμή της περιόδου 1981 - 2010

Η ξηρασία σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί σε πολύ υψηλό έως τοπικά ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη χώρα μας.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι του Σαββάτου 10/08. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.

H πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 21 έως 38 στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη, από 23 έως 40 στα δυτικά ηπειρωτικά, από 22 έως 38 στη Θεσσαλία, από 23 έως 36 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 25 έως 34 στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 35 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με εξαίρεση τη Ρόδο όπου κατά τόπους θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς, από 24 έως 32 στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου, και στην Κρήτη από 21 έως 32 και τοπικά στα νότια έως 34 με 35 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, με εξαίρεση την περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις στο ορεινά του νομού το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν σε νότιους και νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Με πληροφορίες από το meteo.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα