Μεγάλη απάτη με αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη

Αγόραζαν αυτοκίνητα με πλαστά αποδεικτικά χρηματικών εμβασμάτων και στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο, να εξαπατήσουν 19 ανθρώπους.

Η εγκληματική οργάνωση, που απαρτίζονταν από 8 άτομα τα οποία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έδρασε από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018, καταρτίζοντας και χρησιμοποιώντας κυρίως πλαστά αποδεικτικά κατάθεσης τραπεζικών εμβασμάτων, με τα οποία αποσπούσαν από τα υποψήφια θύματά τους αυτοκίνητα και εμπορεύματα, ενώ από τη μεταπώλησή τους αποκόμιζαν χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες εξαπάτησαν 19 πολίτες και αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν αλλά 16 άτομα, ενώ η συνολική ζημιά σε βάρος των παθόντων ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 230.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο 48χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης, κάνοντας χρήση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, συνδρομητές των οποίων φαίνονταν αλλοδαποί, εμφανιζόταν ως υποψήφιος αγοραστής σε πολίτες που είχαν καταχωρήσει σε διαδικτυακό τόπο, αγγελίες πώλησης οχημάτων. Αφού έπειθε τα θύματά του να τού αποστείλουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ώστε να καταθέσει το χρηματικό αντίτιμο για την αγορά του οχήματος, κατάρτιζε και έστελνε, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πλαστά αποδεικτικά χρηματικών εμβασμάτων. Εφόσον υπήρχε συμφωνία για την αγοραπωλησία, ο 48χρονος έστελνε μέλη της οργάνωσης ή ακόμα και μισθωμένους οδηγούς μεταφορικών εταιρειών να παραλάβουν τα οχήματα, ώστε να αποφύγει πιθανή αναγνώρισή του από τους παθόντες.

Στη συνέχεια, διέθεταν τα οχήματα προς πώληση μέσω του ίδιου διαδικτυακού τόπου και σε τιμές εμφανώς χαμηλότερες της τρέχουσας αξίας, πλην όμως χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία πωλητή και διαφορετικές φωτογραφίες ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα. Σε περίπτωση εύρεσης αγοραστή, έκαναν χρήση φωτοτυπιών των στοιχείων ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και μέλη της οργάνωσης αποσπούσαν χρηματικά ποσά σε μετρητά.

Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, με παρεμφερή τρόπο δράσης και χρήση πλαστών αποδεικτικών εμβασμάτων, προχώρησαν στην αγορά εμπορευμάτων από επιχειρηματίες.

Κατά το χρονικό διάστημα που έδρασε η εγκληματική οργάνωση, έγιναν αστυνομικές επιχειρήσεις σε δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο εκ των δραστών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Στην αστυνομική έρευνα που ακολούθησε εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους παθόντες 5 από τα οχήματα που είχαν αποσπαστεί από τους νόμιμους κατόχους τους.

Οι οδηγίες της Αστυνομίας

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η ΓΑΔΘ υπενθυμίζει:

· Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

· Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

· Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

· Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

· Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

· Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Πηγή: newsit.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα