Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

Διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις 7 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί συνολικά 10 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 5 κρούσματα.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), "μέχρι τις 25/07/2019 (14.00 μ.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί δέκα (10) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πέντε (5) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και πέντε (5) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ", ενώ όπως σημειώνεται "δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό"

Απο τους συνολικά 10 ασθενείς που έχουν καταγραφεί, οι 2 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ακόμη 1 ασθενής νοσηλεύεται σε Κλινική νοσοκομείου, εκτός ΜΕΘ.

Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περιοχές των Περιφεριεακών Ενοτήτων Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Πιερίας και Καρδίτσας και στην ανατολική Αττική, στα όρια τιου Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 63 έτη, καθώς έχουν προσβληθεί άτομα απο 52 έως 77 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρειη επίσημη ανακοίνωση, "από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019, έως τις 25/07/2019, έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, το ένα σε οικισμό του Δήμου Αβδήρων της Π.Ε. Ξάνθης, και το άλλο σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές".

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα