Ο Παπαδόπουλος για τη φημολογία περί ενδεχόμενης ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων

Ο Παπαδόπουλος για τη φημολογία περί ενδεχόμενης ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων

Τέλος επιχειρεί να βάλει στη φημολογία των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στον απόηχο δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες, θα γίνει ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το ρήγμα των Αλκυονίδων υπάρχει μόνο ένας καταγεγραμμένος σεισμός, αυτός του 1981 και γι αυτό το λόγο δεν μπορούμε να μιλάμε καν για «περιοδικότητα» αλλά και να υποστηρίξουμε πως ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια.

Αναφέρει μάλιστα πως αυτό που ακούστηκε για το ρήγμα των Αλκυονίδων, ότι δηλαδή ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια, είναι μια «μεγάλη ανακρίβεια».

«Αν κυττάξουμε πίσω στο χρόνο (σσ από το 1981) δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ΙΣΩΣ είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα», επισημαίνει ο κύριος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως «αν αυτό είναι σωστό, τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981».

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, τα αμφιλεγόμενα αυτά στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι ο μεγάλος σεισμός επαναλαμβάνεται κάθε 500 χρόνια, καθώς «για να το πούμε θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία και για άλλους 2-3 ακόμη σεισμούς που έγιναν στο παρελθόν».

 

Χουλιάρας: Το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια διέγερση.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στο ρήγμα των Αλκυονίδων. Παρακολουθούμε το ρήγμα της Πάρνηθας που μας έδωσε τα 5,1 και βλέπουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο» είπε ο κ. Χουλιάρας και συνέχισε «Μπορεί να γεννήσει και μεγαλύτερο σεισμό από 6 Ρίχτερ. Οι Αλκυονίδες είναι ένα ρήγμα, όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι μεγάλα ρήγματα γύρω από την Αθήνα και μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο και καταστρεπτικό σεισμό στο μέλλον. Δεν είναι όμως στιγμή για να επεξεργαζόμαστε τα χειρότερα σενάρια. Αυτά τα σενάρια είναι τρομακτικά και φοβίζουν και τον κόσμο».

Επίσης αναφορικά με τον αν η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν μεγάλους σεισμούς δήλωσε: «Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Κάθε χρόνο περιμένουμε ένα 6αρι, κοιτάμε περιοχές και δίνουμε τις εκτιμήσεις μας στον ΟΑΣΘ, στην Πολιτική Προστασία και μεταξύ μας. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε μήνα σεισμό 5 Ρίχτερ σε κάποιες περιοχές,. Είδατε ότι δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Είδατε ότι έπεσαν οι τηλεπικοινωνίες και κάποια παλιά κτήρια. Δεν είμαστε και στην κατάσταση που θα έπρεπε για μια σεισμογενή χώρα».

Τσελέντης: Περιμένουμε σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο

Σεισμό τριάντα φορές μεγαλύτερο από εκείνον της Παρασκευής προβλέπει ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος έριξε νέα βέλη κατά του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 είπε «Η Αθήνα θα βιώσει σεισμό. Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Κάποια στιγμή θα γίνει».

Παπαδόπουλος: Κάθε 40 χρόνια σεισμός από το ρήγμα των Αλκυονίδων

Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εκτίμησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών τονίζοντας στη συνέχεια ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής. Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Από την άλλη, το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση τη στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά περίπου 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα