Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί ο Αντίνοος - Έκτακτη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής

Μετά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, κατά το οποίο ο «Αντίνοος», το νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει από το απόγευμα της Τρίτης και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφέρεια Αττικής, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες. 

Πώς θα κινηθεί ο «Αντίνοος», αναλυτικά:

Αύριο Τρίτη (16-07-2019) από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η Κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-07-2019) οι Σποράδες και η κεντρική και βόρεια Εύβοια. 

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-07-2019) τα έντονα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς την Εύβοια. Εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. 

Η Αττική (κυρίως η δυτική και βόρεια), πιθανώς πρόσκαιρα τη νύχτα της Τρίτης (16-07-2019) προς την Τετάρτη (17-07-2019).

Ο Αρναούτογλου προειδοποιεί: Κίνδυνος για αιφνίδιες πλημμύρες! Περιμένουμε πολύ νερό

Η Περιφέρεια καλεί τους πολίτες να παρακολουθούν τα δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ και να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. 

Ειδικά, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων παρακαλούνται οι πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Προσοχή στις Ιρλανδικές Διαβάσεις(ιδιαίτερες οδηγίες στο https://bit.ly/2NYhECP όπου υπάρχει αναρτημένο και σχετικό ενημερωτικό μήνυμα (video) της ΓΓΠΠ).

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να τηρούν μέτρα προστασίας από την πτώση κεραυνών.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, αποφεύοντας άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων κ.α.

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). 

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και οδηγίες ασφαλούς οδήγησης, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα