Σεισμός στην Κοζάνη: Ανησυχία για τα 4,6 Ρίχτερ και τους ισχυρούς μετασεισμούς

Σεισμός στην Κοζάνη: Ανησυχία για τα 4,6 Ρίχτερ και τους ισχυρούς μετασεισμούς

Ταρακουνήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι κάτοικοι της Κοζάνης με τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε. Ανησυχία προκαλούν και οι ισχυροί μετασεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 10 χλμ νότια της πόλης της Κοζάνης, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται σε 8 χλμ.

Την ίδια ώρα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει το επίκεντρο του σεισμού ήταν 12 χλμ νότια της Κοζάνης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 15 χλμ.

Ισχυροί μετασεισμοί

Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί 4, 1 και 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ!

Βέβαια, όπως γίνεται συνήθως οι αναθεωρήσεις είχαν απόκλιση, με την ανώτερη τιμή που δόθηκε για τον κύριο σεισμό να φτάνει μέχρι και τα 5,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Όπως ανέφερε στο enikos.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα δυτικά του φράγματος του Πολυφύτου, όπου είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός του Μαΐου του 1995, με μέγεθος 6,6, Ρίχτερ.

Μετά τα 4,6 Ρίχτερ ακολούθησε, δέκα λεπτά αργότερα, ένας μικρότερος σεισμός, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, με περίπου την ίδια εστία.

"Η εκτίμησή μου είναι ότι -προς το παρόν, όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία- πρόκειται για μεμονωμένη σεισμική δραστηριότητα που δεν μας βάζει σε ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, τυπικά χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση" τόνισε στο enikos.gr o κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα