Ταρακουνήθηκε η Αμφιλοχία, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι: Τι λένε ο Ευθύμιος Λέκκας και οι δήμαρχοι

Ταρακουνήθηκε η Αμφιλοχία, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι: Τι λένε ο Ευθύμιος Λέκκας και οι δήμαρχοι

Ταρακουνήθηκαν οι κάτοικοι σε Αμφιλοχία, Αγρίνιο και Μεσολόγγι από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αμφιλοχία. Το επίκεντρο του σεισμού, στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αμφιλοχίας. Στα 28 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος του σεισμού.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 18.08 μόλις 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αμφιλοχίας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγρινίου.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και έγινε αισθητός σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ακόμα και της Ηπείρου.

Κάτοικοι του Αγρινίου, της Αμφιλοχίας και του Μεσολογγίου, βγήκαν στους δρόμους τρομαγμένοι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί. 

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή. Το τηλεφωνικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πήρε φωτιά, λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Φυσιολογικό για την περιοχή το μέγεθος του σεισμού

Παρακολουθούμε το φαινόμενο προκειμένου να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα τα επόμενα 24ωρα, για το αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχετικά με την σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε περίπου στις 18:10 στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «θα πρέπει να περιμένουμε, ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, διότι δεν έχουμε μέχρι τώρα πολλούς μετασεισμούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δούμε πώς έχει σπάσει το ρήγμα σε αυτή την περιοχή και σε ποια έκταση.»

Επίσης, ο Χρήστος Ευαγγελίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «στην περιοχή υπάρχουν ρήγματα, τα οποία έχουν διεύθυνση βορρά - νότου,» ενώ όσον αφορά το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, το χαρακτήρισε «φυσιολογικό για την περιοχή,» προσθέτοντας ότι το επίκεντρο ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα, όπως εξήγησε στην συνέχεια, «ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αμφιλοχία και στο Αγρίνιο, λόγω ακριβώς της διεύθυνσης των ρηγμάτων, αφού το επίκεντρο ήταν κοντά στις δύο πόλεις, δηλαδή έξι χιλιόμετρα νότια της Αμφιλοχίας και 27 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά του Αγρινίου.»

 

 Τι λέει για τον σεισμό στην Αμφιλοχία ο Ευθύμιος Λέκκας

"Από παρακλάδι του ρήγματος του Οζερού προήλθε ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αμφιλοχία και έγινε αισθητός μέχρι και τον Πατραϊκό", δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στο enikos.gr ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι ο σεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της κανονικής σεισμικότητας της περιοχής και θεωρεί ότι "πρόκειται μάλλον για κύριο σεισμό, αν και θα παρακολουθήσουμε τη μετασεισμική δραστηριότητα πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες μία- δύο ημέρες".

Το συγκεκριμένο ρήγμα του Οζερού δίνει αρκετά συχνά σεισμούς σύμφωνα με τον κ. Λέκκα και όπως υποστηρίζει "δεν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη σεισμική διέγερση. Παρακολουθούμε την εξέλιξη".

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους".

 Δήμαρχοι Αγρινίου και Αμφιλοχίας: Ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός 

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσεις μιλώντας στο ΑΜΠΕ επεσήμαναν ότι η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και πως σε επικοινωνία που είχαν με προέδρους τοπικών κοινοτήτων δεν τους αναφέρθηκε κάποιο πρόβλημα.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα