Απολογούνται Λυκουρέζος-Παναγόπουλος για την μαφία των φυλακών

Απολογούνται Λυκουρέζος-Παναγόπουλος για την μαφία των φυλακών

Στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της «μαφίας» των φυλακών, Ευ. Νικόπουλο οδηγούνται σήμερα, Μ. Δευτέρα οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, προκειμένου να απολογηθούν για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του κρατούμενου για την υπόθεση της Energa, Αριστείδη Φλώρου. Οι γνωστοί ποινικολόγοι συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε εκτέλεση των ενταλμάτων που εξέδωσε ο ανακριτής.

Η σύλληψη του Αλ. Λυκουρέζου, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας –ο Θ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε αυτοβούλως και συνελήφθη– έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον νομικό κόσμο, κυρίως ως προς το ότι οι δύο δικηγόροι δεν κλήθηκαν από τις ανακριτικές αρχές πριν εκδοθούν εντάλματα εναντίον τους.

Από την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον τους προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία τόσο από μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από τις πολύμηνες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε συνομιλίες Αλβανού κακοποιού και του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, εναντίον του οποίου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας το 2014.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος θα καταθέσει αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του.  Ο  Θρασύβουλος Κονταξής που έχει αναλάβει την υποστήριξη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου με δήλωση του στρέφεται κατά της Κατερίνας Παπακώστα για όσα ανέφερε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ σχετικά με την υπόθεση. ««Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες κυρία ονοματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων.  Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από ένα μήνα, με τις ψήφους της κυρίας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κα Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις. Αύριο το πρωί στις 9 προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου θα κατατεθεί αγωγή σε βάρος της κυρίας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου , του τεκμηρίου αθωότητας. Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάση του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι είναι μια ακόμη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, λυπάμαι βέβαια, διότι το κύκλωμα αυτό, το οποίο ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου».

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα